Megan Foks smatraju jednom od najlepših žena na svetu, a ona sebi izgleda ružna! Zgodna glumica je u novom intervjuu opisala kako joj se mentalni poremećaj - dismorfija - javio još u detinjstvu.

Ovaj poremećaj predstavlja opsednutost nekim delovima tela, toliko jaku da se osoba svaki čas gleda u ogledalu. Zabrinuta je za izgled, a najčešće se fokusira na lice ili kosu, često i na kožu uopšte. Kritični delovi tela mogu da budu i grudi ili stomak.

Dismorfija može da natera osobu i da stalno izbegava ogledala, pokušava da sakrije "ružan" deo tela, nosi šešire i marame, nanosi obilnu šminku. Moguće je da neprekidno popravlja svoj izgled, dodiruje kosu, ali i da svakog dana vežba bez mere, kako bi "popravila" neki deo tela.

megan foks 0633792214-min.jpg
Profimedia 

Svako može da pomisli kako bi voleo da izgleda drugačije, ali kod osoba sa dismorfijom opsednutost izgledom ometa normalno funkcionisanje. One neprekidno brinu i porede se sa drugima, zapitkuju ljude kako izgledaju, a ne veruju pozitivnim odgovorima.

Ukoliko su u mogućnosti, podvrgavaju se brojnim plastičnim operacijama. Ako nisu, one bar o tome maštaju, a zbog "ružnog" izgleda su često anksiozni i depresivni. Dešava se i da pomišljaju na samoubistvo.

Dismorfija se često javlja u tinejdžerskom dobu, pa treba obratiti pažnju i na vreme se javiti stručnjaku za pomoć. Dobre efekte daje psihoterapija, naročito kognitivno-bihejvioralna.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna