Angina pektoris češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, posebno nakon navršene 40. godine života. U pitanju je oblik ishemijske bolesti srca, čiji najčešći uzrok je ateroskleroza koronarnih arterija, koja dovodi do postepenog suženja (stenoze) krvnih sudova i smanjenog snabdevanja srčanog mišića krvlju, kiseonikom i hranjivim materijama.

Osnovni simptom angine pektoris je pojava bola u grudima - stezanje, probadanje, žarenje ili pritisak. Bol je lokalizovan iza grudne kosti, uglavnom se širi u levu ruku i levo rame, ređe u vrat, donju vilicu, difuzno po grudnom košu ili između lopatica, i traje najčešće 5 do 20 minuta, kada je reč o stabilnoj angini pektoris. 

srcani udar bol u ruci
Shutterstock  

Bol može da bude izazvan fizičkim naporom, emocionalnim stresom, naglim izlaganjem hladnoći, obilnim obrokom, preteranim pušenjem i konzumiranjem alkohola, intimnim odnosom, ružnim snovima i naglim promenama vremenskih prilika.

Kodnestabilne angine pektoris bol se ne provocira fizičkim stresom, istih je karakteristika, ali traje duže od 30 minuta i ne popušta na nitroglicerin.

bol-u-grudima.jpg
Shutterstock  

Jačina bola varira, od blagog pritiska u sredini grudnog koša (stabilna angina pektoris), do vrlo jakog bola praćenog lupanjem srca, znojenjem, mučninom i osećajem bliske smrti (nestabilna angina pektoris ili infarkt miokarda).

Ako osetite bilo koji od gore navedenih bolova treba odmah da se javite lekaru, kako bi se uradile sve potrebne analize i kako bi bila ustanovljena adekvatna terapija za lečenje.

Blagovremeno postavljena dijagnoza, eliminisanje faktora rizika, adekvatna terapija i redovne kardiološke kontrole će sprečiti razvoj težih oblika ishemijske bolesti srca.

Tekst: Lepa&Srećna