Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Prevencijom za duži život

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

EuropaColon, evropska neprofitna organizacija ovog meseca promovisala je svoju Belu knjigu: Okvir za unapređenje ishoda raka debelog creva na sastanku u Evropskom parlamentu u Briselu.

Izvor: LepaiSrecna

U pripremi dokumenta učestvovalo je 20 udruženja članica EuropaColon-a, između ostalih i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre iz Srbije. Dokument je napravljen kao odgovor na neujednačen pristup u postavljanju dijagnoze, nege i lečenja obolelih od raka debelog creva širom Evrope.

Rak debelog creva je jedan od najučestalijih maligniteta. Svake godine u Evropi se dijagnostikuje više od 450.000 slučajeva ove bolesti, podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena, a na žalost svake godine oko 230.000 osoba umre od ovog maligniteta. Podaci pokazuju da je preživljavanje nakon pet godina, kod onih kojima je dijagnoza postavljena u ranom stadijumu preko 90% dok je petogodišnje preživljavanje osoba kod kojih je dijagnoza postavljena u kasnom stadijumu manje od 10%2,3.

U Srbiji se smatra da godišnje oboli više od 3.500 ljudi dok oko 2.600 osoba godišnje izbugi bitku sa ovim malignitetom. Zbog toga više mora biti urađeno kako bi se sprečio ovaj rak ili kako bi se dijagnostikovao u ranijem stadijumu. Činjenice jasno pokazuju da ako se bolest dijagnostikuje na vreme i ukoliko se primenjuje standardna nega i terapija za lečenje obolelih, rak debelog creva može ući u remisiju.

Ukoliko se ne poboljša nivo svesti o ovom problemu, načinu dijagnostike i lečenja, možemo očekivati značajan porast novih slučajeva u narednim godinama. Procenjuje se da će se do 2030. godine broj novoobolelih od raka debelog creva povećati više nego duplo.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije