Parkinsonova bolest je teško oboljenje koje napada mozak, a promene se odvijaju dosta sporo pa nije jednostavno postaviti dijagnozu u prvo vreme. Jedan od simptoma je "maska" koju na licu može da primeti uvežbano, pažljivo oko, a upravo to se dogodilo popularnom voditelju.

Džeremi Paksman, koji je napustio čuveni kviz "Univerzitetski izazov" posle punih 29 godina, kaže da je kod njega bolest otkrio posvećeni gledalac, inače, lekar. "Završio sam u bolnici posle jednog teškog pada", otkrio je voditelj, a nisam ni znao zašto je do njega došlo. Bio sam u uobičajenoj šetnji s psom."

Kada su lekari obišli u viziti, jedan od njih mu je kazao da sumnja baš na Parkinsonovu bolest. "Primetio sam da imate Parkinsonovu masku na licu", objasnio mu je. "Zbog oštećenja na mozgu, mimika je usporena. Pacijent više ne trepće spontanom brzinom, smanjuje se broj gestova, nekad se ruke više uopšte ne kreću spontano dok osoba govori", nabrojao mu je lekar.

dzeremi paksman 0372847053.jpg
Profimedia 

Sa druge strane, javlja se potpuno neželjeno podrhtavanje ruku - tremor. Pri skraćenim koracima, pacijent vuče noge po podu, ali ravnoteža je toliko oslabljena da je izgubi ako se brže okrene u hodu.

Bolest je neizlečiva, ali se može usporiti pa je važno da se otkrije što pre. Tom cilju je Džeremi Paksman i posvetio novu emisiju, tako da će njegovi ljubitelji moći ponovo da ga vide na televiziji.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna