Sa dolaskom hladnijeg vremena i prehlade su sve učestalije. Često su praćene i temperaturom, a nekada ona bude i veoma visoka. Prehlada je karakteristična za zimski period i nije izostala ni u ovo vreme korona virusa.

Zbog pratećih zdravstvenih problema i lekova koji prehlađena osoba već uzima, često se pribegava metodama snižavanja visoke temperature prirodnim čajevima, a ne dodatnim antibioticima. U narodnoj medicini postoji veliki broj delotvornih recepata od lekovitog bilja za „skidanje“ visoke temperature, a ovo su neki od njih koje možete probati.

Čaj od cvetova zove i ruže

Po 2 kašike sitno iseckanog zovinog cveta (Sambucus nigra) i cveta ruže (Rosa gallica) pomešati i sipati u 600 grama proključale vruće vode. Poklopiti i ostavitida odstoji 2 sata. Procedite čaj i zasladite medom, po želji. Piti po 200 g pre doručka, ručka i večere.

Čaj od cvetova zove i kamilice

Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog cveta zove (Sambucus nigra) i cveta kamilice (Matricaria chamomila). Izmešati cvetove i izručiti u 600 g proključale vode. Ostaviti čaj poklopljen da odstoji 2 sata, van šporeta. Čaj procediti nakon toga, zasladiti ga medom i piti 200 ml tri puta dnevno, pre jela.

Čaj od hajdučice i belog sleza

Pomešati po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium) i cveta belog sleza (Althaea officinalis). Smešu izručite u 600 g proključale vruće vode. Ostaviti čaj poklopljen da odstoji 2 sata. Procediti ga i zasladiti medom. Piti čaj u toku dana.

Savet

Odabarni čaj piti po 2 dana, sve dok se organizam ne povrati i ne izleči.

Izvor: E-klinika