Eli Spofort (18) iz Šetlanda u Škotskoj odrasla je u porodici u kojoj se rado i redovno kuvalo i mesilo. Kao mala, jela je normalno, uživala u hrani, sve dok u osnovnoj školi vršnjaci nisu počeli da je zadirkuju kako je krupnija od svih u razredu. Evo kako je počela njena anoreksija... 

Tada je počela da obraća pažnju na svoje telo, a već u 12. godini izbacila se iz ishrane sve namirnice životinjskog porekla. Zatim je nastavila da smanjuje količinuhrane, sve dok nije spala na jedan oskudan obrok dnevno. Pritom je  intenzivno pešačila, čak i po 30 hiljada koraka svakog dana. Kad je jela sa roditeljima za stolom, posle ručka bi se iskrala u kupatilo i krišom povratila sve. 

Eli Spofort
Profimedia 

Umela je da sve prevari čak i pri merenju, tako što bi sakrila tegove oko nogu ispod širokih nogavica. Nakon što joj je konstatovana depresija i anoreksija nervoza, smeštena je u psihijatrijsku ustanovu. Prvi boravak  od skoro godinu dana nije joj doneo poboljšanje, a povratak u porodicu značio je samo još dublju krizu. Tek drugi boravak u ovoj instituciji, dugačak takođe godinu dana, doneo je poboljšanje.

Eli Spofort
Profimedia 

Bila je smeštena na odeljenje gde je morala da bude vezana za krevet, a posebno obučeno osoblje brine o pacijentima ove vrste. Pristup kupatilu, gde je ranije povraćala posle jela, bio je strogo kontrolisan. Pošto je napunila 18 godina, Eli je prešla u odeljenje za odrasle, a zatim i otpuštena.

Eli Spofort
Shutterstock  

Uz stalni nadzor stručnjaka i pomoć rodtelja i dalje se bori za svoje zdravlje, ali sada je njen oporavak već vidan. Kaže da je njena majka najzaslužnija što se izvukla iz kandži smrti, a od velike pomoći joj je bila i muzika u kojoj je nalazila utehu i smirenje.

Eli Spofort
Profimedia 

Izvor: Lepa&Srećna