Virusna infekcija nosa, grla i ždrela može da bude okidač za upalu štitaste žlezde.

Iako je ova posledična upala dosta retka i javlja se najčešće kod žena srednje životne dobi, važno je da se prepozna na vreme, jer je i tada oporavak spor i traje više meseci. S obzirom na to da ima slične simptome kao zapaljenje uha, grla ili ždrela, upala štitaste žlezde se često bespotrebno i neuspešno leči antibioticima.

Profesor dr Jasmina Ćirić, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, kaže da se virusno zapaljenje štitaste žlezde naziva subakutni tiroiditis.

"Ovo oboljenje se veoma često uočava unutar mesec dana od neke virusne infekcije gornjih disajnih puteva, pa se smatra da je uzrokovano virusima direktno ili da je postviralni zapaljenjski proces.

Epidemiološki podaci pokazuju da ovo oboljenje ima sezonski karakter s većom pojavom tokom jeseni i leta, a registruje se učestalije javljanje i u epidemijama malih boginja", izjavila je ona.

Profesorka Ćirić kaže da, osim virusa gornjih disajnih puteva, upalu štitaste žlezde mogu da izazovu i virus gripa, koksaki, adenovirus i virus koji uzrokuje zauške.

Virusnoj upali štitaste žlezde najpodložnije su osobe slabog imuniteta i one koje su predisponirane da budu osetljivije na virusne infekcije.

"Zapaljenjske promene u štitastoj žlezdi dovode do prolazne izmene njene građe, otoka i uvećanja.

Javlja se značajan, tipičan bol u prednjem delu vrata sa zračenjem ka ždrelu, uhu ili vilici, imitirajući zapaljenjska oboljenja ovih regija. Zbog toga se oboleli neretko pogrešno i neuspešno leče antibioticima", dodala je Ćirić.

Naša sagovornica kaže da je u slučaju subakutnog tiroiditisa štitasta žlezda bolna na dodir, ali i bez dodira, često je uočljivo uvećana i tvrda.

Mogu da se jave i opšti znaci ifekcije kao što su slabost, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, umeren porast temperature. Početak može da bude i postepen, a tok bolesti promenljive težine.

"Za dijagnozu je karakterističan značajan porast sedimentacije eritrocita i C-reaktivnog proteina (CRP). Zbog destrukcije žlezdanog tkiva dolazi do oslobađanja u cirkulaciju hormona tiroksina (porast T4) i pada TSH.

U toj početnoj fazi oboleli mogu da imaju tegobe i znake porasta hormona štitaste žlezde.

Postoji i specifičan test za dokazivanje bolesti, test fiksacije radiojoda, koji se sve ređe primenjuje s obzirom na to da je i ultrazvučni pregled pouzdan, a jednostavniji", kazala je ona.

Oporavak traje četiri nedelje

Bolna faza upale štitaste žlezde traje do četiri nedelje.

Za lečenje se koriste nesteroidni analgetici, a u slučaju pojave tahikardije daju se i adrenergički beta-blokeri.

"Kod teškog i produženog toka bolesti mogu da se primene manje doze pronizona. U fazi oporavka registruje se prolazni pad tiroidnih hormona, pa je njihova nadoknada retko potrebna.

Oporavak funkcije žlezde je u 90 odsto slučajeva potpun, mada je moguće ponavljanje bolesti", kaže prof. dr Jasmina Ćirić.

Tekst: I. Kovačić

Izvor: Novosti