Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

"ZELENA KRV" ČISTI OTROVE IZ TELA, PREPORUČUJE SE PUŠAČIMA I BIVŠIM ALKOHOLIČARIMA: odlična za dijetu, opasna ako prekor

Izvor: Shutterstock

Spirulina je vrlo efikasna morska alga, odlična za kompletno oslobađanje tela od otrova.

Uz to je i kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina. Bogata je i vitaminima i mineralima.

Jedna dnevna doza spiruline u prahu sadrži više gvožđa nego dve šolje spanaća. Poznata je i kao najbogatiji izvor beta karotena, jer ga sadrži 10 puta više nego šargarepa.

Nakon berbe, od spiruline se pravi gusta pasta, koja se potom suši. 
Prodaje se u vidu praha, tableta, kapsula i pahuljica. Standardna dnevna doza je 
5 g, ali se ta količina može povećati u zavisnosti od godina i težine.

Ova modrozelena alga sadrži i zeaksantin – snažan antioksidans blagotvoran za nervni sistem i oči.

Delotvorna je i kod trovanja teškim metalima zato što ih vezuje, a zatim potpomaže njihovo izbacivanje iz tela. Efikasna je i protiv štetnog zračenja.

Kako koristiti spirulinu za dijetu

Spirulina olakšava borbu s viškom kilograma, jer brzo stvara osećaj sitosti.

Daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećer. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se dijeta ne sme bazirati isključivo na spirulini, jer takav režim nije zdrav i ne daje dugoročne rezultate.

Prekoračenje dnevnih doza može izazvati poremećaj u radu bubrega i jetre. Takođe, u slučaju bolesti i terapije lekovima, pre uzimanja spiruline treba se posavetovati s lekarom.

Kome se preporučuje spirulina

Beta karoten je najdelotvorniji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od malignih bolesti.

Zahvaljujući tom sastojku, spirulina ima svojstvo da eliminiše toksine i druge nečistoće iz krvotoka.

Preporučuje se i bivšim alkoholičarima i pušačima radi izbacivanja nataloženihotrova. Poznata je i kao odlična preventiva protiv upalnih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa.

Zahvaljujući detoksikacijskim svojstvima, korišćena je u bivšem SSSR-u posle nuklearne katastrofe u Černobilju.

Kao prava proteinska bomba, ova alga je idealna za vegetarijance i vegane.

Istraživanja su potvrdila blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje, posebno na jačanjeimuniteta, ubrzavanje metabolizma, snižavanje holesterola i stabilizaciju šećera u krvi.

Nutricionisti je posebno preporučuju sportistima, trudnicama i osobama s oslabljenim imunitetom.

I svetski šampion Novak Đoković otkrio je blagodeti ove alge. Kako sam kaže, spirulina je važan element njegove ishrane.

Jedan od najstarijih stanovnika naše planete je mala modrozelena alga, spiralnog oblika. U jezerima i okeanima živi već više od tri milijarde godina. Spirulina je, u nekim delovim sveta poznata i kao „zelena krv“ zato što čisti organizam i podiže energiju.

Mnogi drevni narodi koristili su spirulinu za lečenje i jačanje organizma. Stari Asteci od nje su pripremali kolače. Danas se najviše uzgaja na području Kine, Australije i Havaja.

Kina njome snabdeva polovinu svetskog tržišta te ju je proglasila namirnicom od nacionalnog interesa. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, koristi se i u slučajevima neuhranjenosti, naročito kod dece u siromašnim zemljama.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna

Povezane vesti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije