Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RANA MENOPAUZA MI JE ZAMALO UGROZILA BRAK: 5 stvari o kojima žene treba slobodno da pričaju

  Izvor: Foto: Shutterstock

Posle porođaja sa drugim detetom, nikada više nisam dobila "pravu" menstruaciju, priča Marija A. iz Niša.

Javljala su se povremena krvarenja, ali se redovna menstruacija nikad više nije uspostavila.

U prvo vreme sam, nekako, povezivala to sa dojenjem a onda sam se setila i šala koje je moj doktor pravio na račun vrlo oskudnih mensturacija koje sam imala čak i pre nego što sam napunila trideset godina. "Možda ste u menopauzi", znao je da mi kaže (muške neslane šale), ali sad mislim da je stvarno grozno nešto tako reći u ironiji jednoj mladoj ženi.

Treba biti realan i otvoreno i direktno diskutovati o temi koja za žene nije laka - prevremenoj menopauzi.

Ja sam imala, donekle, sreću jer sam vrlo bliska s mamom i znam da je i ona ušla u menopauzu nešto ranije - tek što je napunila 50 godina. Mama je tešila, ali sam videla da je i ona zbunjena.

Jer, ja sam imala samo 39 kad sam shvatila da se moja menstruacija ne vraća! I ne samo to, pojavili su se talasi vrućine - tipičan znak po kome sam znala da to što još dojim drugo dete nema veze sa izostankom menstruacije.

Šta je najviše doprinelo mojoj potpunoj emocionalnojkonfuziji? Promene raspoloženja, dramatični usponi i padovi hormona, nedavni porođaj ili rana menopauza?

Sada je to teško zaključiti, ali znam da sam proživela jednu od najtežih godina u kojoj sam bila ubeđena da će se moj brak raspasti kao kula od karata.

Napadi plača, uznemirenost, razdražljivost ali i potpuna zbunjenost mog muža doprineli su da nerazumevanje među nama postane sve veće.

U relativno maloj sredini, nisam baš ni imala kome da se obratim za pomoć.

Tragala sam za sličnim iskustvima i pričama preko Interneta, a onda naišla na ispovest jedne Engleskinje koja je u menopauzu ušla sa 37 godina!

I ne samo to. Ovo se njoj desilo posle zastoja u radu jajnika, zbog čega uopšte nije mogla da ima dece.

Shvatila sam, u tom trenutku, u čemu je moj najveći strah. Duboko u sebi sam se bojala da će moj muž poželeti još dece, jer dolazi iz velike porodice, a da ja neću biti u stanju da mu rodim još jedno.

Koliko god da je u Srbiji "standard" da bračni par želi dvoje dece, znala sam i da moj suprug ne misli da svi treba da žive "po kalupu". Ako poželi treće dete, to će značiti i da mu treba druga žena...

Otvoreni razgovor s njim doneo mi je pravo olakšanje. "A, ne, bogami, nećeš me se tako lako osloboditi", rekao mi je. "Sad je vreme da i mene malo razmaziš, pošto smo prošli slatke muke s bebanima."

Marija kaže da i dalje muči muku sa nekim pratećim pojavama menopauze. Ustanovljena joj je osteopenija, ali je uz odabran trening i suplemente uspela da zaustavi proces gubitka mineralne gustine kostiju. Sada je sve više muči zaboravnost i aktivno testira razne metode kognitivnog fitnesa.

Međutim, činjenica da je očuvala brak i da su muž i njeno dvoje dece veoma srećni uz nju podstakla je našu čitateljku da nam pošalje ovu svoju priču.

"Na neki čudan način osećam zahvalnost prema toj nepoznatoj Engleskinji čija me je priča ohrabila da otkrijem svoj najveći strah", kaže ona. "Ne mogu nikako da njoj kažem hvala, ali zato hoću da i ja pomognem drugim ženama."

Upravo su intimniproblemi o kojima se nedovoljno priča podstakli kompaniju Libresse da pokrene globalnu kampanju. Njen cilj je da osnaži žene da otvoreno govore o tegobama s kojima se mnoge suočavaju, poput neredovne menstruacije, pobačaja, neplodnosti, menopauze; da podseti sve nas da je žena vlasnik svog tela, slobodna da donosi životne odluke i sama izabere da li će rađati ili ne, bez osude društva i okoline.

  Izvor: Promo

Libresse je sproveo istraživanje u kome je učestvovala 8.121 osoba, od toga 4.113 žena i 4.008 muškaraca u dobu od 18 do 55 i više godina, u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Rusiji, Kini, Argentini i Meksiku.

Evo kojih 5 tema se vrlo često kriju, a žene bi želele da o njima slobodnije pričaju!

  1. POBAČAJ

Skoro polovina ispitanica priznala je da je zbog osude društva rešila da svoje intimne probleme sačuva za sebe 40 odsto ispitanica priznalo je da je pokušalo da sakrije pobačaj, a 43 odsto da je zapazilo nelagodu kod ljudi kojima su o tome pričale.

  1. STERILITET

U istraživanju je otkriveno da 42 odsto žena  krije da se leči od steriliteta.

  1. MENOPAUZA

Trećina ispitanih je izjavila da ne priča o tegobama u menopauzi i perimenopauzi.

Istovremeno, polovina ispitanica podlegla je društvenoj zabrani da se o ovim temama ne razgovara, što je imalo posledice po njihovo mentalno zdravlje.

  1. ŽELJA ZA POTOMSTVOM

Čak 51 odsto žena koje ne žele decu priznalo je da oseća osudu okoline, kao i pritisak da promeni mišljenje.

  1. SEKSUALNO UŽIVANJE

Istraživanje je pokazalo da 57 odsto žena smatra kako se ženska priča o seksualnom uživanju tretira sa više osude nego kad o tome govore muškarci. I 47 odsto muškaraca se sa tim složilo.

Na sajtu Lepa&Srećna ujedinjujemo žene koje brinu o svom zdravlju i zdravom životu cele svoje porodice. Za nas nema tabu tema kad su u pitanju vaše tegobe, strepnje, intimni problemi! Tu smo za vaše priče i kad one govore o periodima krize i brige ali i za one o snazi i prevazilaženju izazova.

Sve su to #pričeiznutra, ili kako kaže slogan Libress kampanje #wombstories.

Jedna od autorki zaslužna za ovu hrabru, revolucionarnu kampanju je i Niša Ganatra, rediteljka, spisateljica i producentkinja.

Ona je, takođe, i jedna je od žena koja je prošla teško iskustvo sa vantelesnom oplodnjom i ne ustručava se da ga podeli sa svima..

"Naša tela nam donose radost, ali isto tako i bol, razočaranje. To je emocionalni rolerkoster, koji traje celog života i spaja sve žene u jedno sestrinstvo. Volela bih da mojoj ćerki, kada odraste, ne bude samo prihvatljivo to da žena ima vlast nad svojim telom, da može birati šta želi, koga želi i da li će roditi dete. Nije dovoljno da to bude prihvatljivo, već je potrebno da postane društvena norma", kaže Niša.

Zaista, treba Da se naše #pričeiznutra čuju!

Izvor: LepaiSrecna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije