Obdukcija pacijenata koji su umrli od korona virusa je izuzetno opasna procedura, jer se oni koji je vrše podvrgavaju velikom riziku od zaražavanja, piše Lepa&Srećna.

Upravo to je jedan od glavnih razloga što još imamo malo slučajeva i studija o nalazima u toku autopsije. Ovi postupci vrše se uz primenu posebnih mera predostrožnosti.

O rezultatima prvih 17 obdukcija koje su sprovedene u Srbiji, na TV Prva je 15. jula 2020. godine govorio prof. dr Miljko Ristić, srpski kardiolog sa ogromnim iskustvom.

Prema njegovim rečima, najteži nalazi pokazuju takvo uništenje tkiva pluća i srca da patolozi uopšte nisu mogli da razlikuju o kom je organu reč.

Dr Ristić ističe da su mnogi od njih vrlo brzo preminuli od posledica COVID-19, čak u roku od 24 do 48 sata. Fatalan ishod nisu izbegli čak ni mladi i zdravi ljudi, a kod većine nije bilo pridruženih bolesti.

"Jedino što se moglo naći u lekarskim izveštajima je hipertenzija", objašnjava dr Ristić, "a od povišenog pritiska pati čak polovina naše odrasle populacije."

Oštećenja organa su razlog za brigu i kod onih koji uspešno preleže ovu zaraznu bolest, jer se neki delovi tkiva nikada ne mogu oporaviti.

"Ni lekovi ni respiratori ne mogu da vrate funkciju pluća, oni samo mogu da olakšaju disanje onim delom koji je ostao očuvan", objasnio je dr Ristić.

Izvor: Lepa&Srećna