Tedros Adhanom Gebrejesus, čelnik Svetske zdravstvene organizacije,  rekao je da pandemija korona virusa još nije ni blizu kraja i ukazao na to da je, šest meseci nakon što je Kina prvi put upozorila na novi virus, zabeleženo više od 10 miliona slučajeva zaraze i više od 500.000 smrtnih ishoda.

“Svi želimo da ovo bude gotovo. Svi želimo da nastavimo sa svojim životima. Ali, surova stvarnost je da ovo nije ni blizu kraja. Iako su mnoge zemlje postigle napredak, globalno se pandemija zapravo ubrzava”, rekao je Gebrejesus.

“Sa 10 miliona slučajeva zaraze i pola miliona smrti, ako se ne pozabavimo problemima koje smo identifikovali, nedostatkom nacionalnog jedinstva i nedostatkom globalne solidarnosti i podeljenim svetom koji pomaže virusu da se širi, najgore tek dolazi. Žao mi je što to moram da kažem, ali sa ovakvim okruženjem i uslovima se bojimo najgoreg.”

Šef SZO programa za vanredna stanja Majk Rajan rekao je da je ostvaren ogroman napredak u nalaženju sigurne i delotvorne vakcine protiv kovida 19, ali da još nema potvrde da će ti napori biti uspešni.

U međuvremenu, zemlje mogu da se bore protiv širenja zaraze testiranjem, izolovanjem potvrđenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, poručili su iz SZO.

Ovih dana na profilima SZO na društvenim mrežama ističu se saveti koji bi mogli da budu aktuelni u letnjoj sezoni.

Prvo, izlaganje suncu i visokim temperaturama ne obezbeđuje zaštitu od kovida 19.

Drugo, nije preporučljivo nositi maske tokom rekreacije u prirodi, jer maske mogu u tim aktivnostima da otežaju disanje.

“Znoj čini da se maske brzo navlaže, što otežava disanje i pogoduje razvoju mikroorganizama. Važna preventivna mera tokom vežbanja je poštovanje fizičke distance od najmanje metar u odnosu na druge”, navedeno je.

Treće, ispijanje alkohola takođe ne smanjuje rizik od zaraze, ali se za jačanje imuniteta preporučuje konzumacija dosta voća i povrća.

Na kraju, kao glavne mere prevencije ostaje redovno i pravilno pranje ruku, kao i držanje distance.

Izvor: Nova