Već nam je poznato da korona virus može dosta dugo da se zadrži na ravnim površinama, piše Lepa&Srećna.

Naučnici su utvrdili da su neke površine izuzetno opasne, jer na njima virus opstaje i do tri dana pa čak i duže. 

Međutim, virus postoji i u vazduhu u obliku "aerosolnih čestica".

One su mikroskopske veličine i nastaju kad tečnost izleti iz usta i nosa zaražene osobe i uhvate se za čestice prašine ili vlage u vazduhu.

Istraživači smatraju da u formi aerosola korona virus može da nastavi da lebdi u vazduhu i do tri sata pre nego što padne i uhvati se za neku drugu površinu.

Pre nego što vas uhvati panika, treba da znate da je eksperiment koji je ovo dokazao izveden u veoma kontrolisanom okruženju i da je mogućnost susreta prosečne osobe sa virusom na taj način izuzetno niska.

Zašto je to tako? Pre svega zato što su kapljice koje nastaju kad neko kine ili se zakašlje daleko teže od aerosola.

"Eksperimentalni aerosol koji se koristi u laboratorijama za ispitivanje sadrži daleko sitnije čestice nego što su one koje srećemo u našem uobičajenom okruženju", objašnjava profesorka Karolin Mačamer, profesorka molekularne biologije na Medicinskom fakultetu "Džon Hopkins".

Međutim, ovaj fenomen je veoma važan za zdravstvene radnike.

Naime, tokom sprovođenja određenih procedura - a naročito onih koje su relevantne za pacijente obolele od korona virusa - dolazi do stvaranja aerosola.

Takva je situacija prilikom stavljanja pacijenta na respirator - takozvanog "intubiranja" ili prilikom bronhoskopije.

Međutim, aerosol nastaje i kad se uzima uzorak za testiranje na korona virus - prilikom uzimanja brisa, neretko se ljudi zakašlju ili zagrcnu.

Istraživači kažu da virus, mada nevidljiv i bez mirisa, možemo lakše da razumemo ako ga povežemo sa nekim drugim, nama poznatim stvarima.

Tako njegovo prisustvo podseća na dim cigarete.

Što ste bliži pušaču koji puši, miris je jači, a njegov dim je opasniji za vas. Ako samo osećate trag mirisa iz daljine, moguće je da je neko zapalio cigaretu, ali do vas ne stiže opasna količina dima.

Mnogo je opasniji virus na površinama.

Možete ga zamisliti kao "šljokice", lepljivi sjaj kojim se ponekad ukrašavamo za Novu godinu.

Ako hoćete da ih uklonite sa ruku, nije dovoljno da ih otresete jer se stalno lepe sa prsta na prst. Treba da dugo i temeljno perete ruke kako biste ih sve uklonili.

Ako neopranim rukama dotičete lice, ostaće vam "šljokice" po ustima, nosu, očima...

Zato, ako se pitate da li da ulazite u lift, odgovor je - uđite ako morate, ali znajte da nije toliko opasan vazduh u njemu koliko dugme koje ćete pritisnuti.

A naročito nije dobro ako se u liftu nađe više osoba od kojih ne znate ko je zaražen a ko ne. Zato uvek nosite masku, jer ne znate ko će sve u lift ući, dugme pritisnite rukom u rukavici, a po povratku kući, rukavice pažljivo skinite i dobro operite ruke.

Opasnost od aerosola sa korona virusom pokazuje i zašto je važno da maske dobro prianjaju sa svih strana. Da biste izveli test i proverili svoju masku, pogledajte uputstvo OVDE.

Izvor: Lepa&Srećna