Nemačka je poznata kao jedna od zemalja sa najvećim obuhvatom testiranja na korona virus, piše Lepa&Srećna.

Nedeljno se testira više od 250000 ljudi, a cilj je da se omogući i oko 400000 testova nedeljno. I dalje se testiraju oni koji su imali kontakt sa područjima zahvaćenim korona virusom kao i oni koji imaju jasne i ozbiljne simptome oboljenja.

Zahvaljujući vrlo dobro opremljenim bolnicama, sa skoro 30 jedinica intenzivne nege na 100000 stanovnika, Nemačka i dalje ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od COVID-19 - oko 1,8 odsto.

Istraživači u Nemačkoj se sada pripremaju da obave masovno istraživanje koje bi otkrilo koliko ljudi je već imuno na korona virus, što bi otvorilo mogućnost popuštanja uvedenih restrikcija. 

U ovoj studiji bi trebalo da učestvuje više hiljada volontera  kojima bi se uzeo uzorak krvi, a moguća je već sredinom aprila 2020. godine.

Serološki testovi već se proizvode u više zemalja u svetu, a cilj je da prepoznaju specifična antitela kod osoba koje su već preležale korona virus. On bi mogao da to potvrdi čak i ako bris nikada nije uzet i prethodno nije bilo nikakvih simptoma COVID-19.

Naučnici su veoma skeptični po pitanju imuniteta, jer je ovaj korona virus potpuno nepoznat sve do izbijanja epidemije.

Zato sad jedni tvrde da je moguće da imunitet traje vrlo kratko. Na primer, običnu prehladu takođe izaziva jedan tip korona virusa, a imunitet traje svega tri meseca.

Drugi se nadaju da bi za novi SARS-2-COV-19 imunitet mogao da potraje bar 1 do 5 godina.  Oni podsećaju da je stari SARS virus davao imunitet od godinu dana.

U Nemačkoj se planira da se testiranje antitela ponavlja u pravilnim intervalima jer bi rezultati omogućili praćenje pandemije. U skladu s rezultatima može se oceniti u kojim područjima se mogu otvoriti škole, neke prodavnice, druge usluge, a i ljud vratiti na posao.

U Velikoj Britaniji se ovaj plan prati s velikom pažnjom. Osobe koje dobiju "imunitet pasoš" mogle bi da se vrate na posao brže, ne čekajući vreme izolacije ili samoizolacije, a to bi bilo veoma značajno za lekare i drugo medicinsko osoblje!

Izvor: Lepa&Srećna