Izjava Jazdana Jazdanpana, šefa odeljenja za infektivne bolesti u pariskoj bolnici "Biša" u kojoj su lečeni prvi slučajevi korona virusa na francuskom tlu, da više od 80 odsto pacijenata na reanimaciji mlađih od 50 godina boluje od preterane gojaznosti, izazvala je veliko interesovanje u javnosti.

U sredu, 8. aprila 2020. godine su izneti i prvi zvanični podaci nacionalnog registra, koji potkrepljuju tu teoriju. Prema ovoj statistici, čak 83 odsto pacijenata na reanimaciji ima problem s kilogramima. Razlika je očigledna, ako se zna da je samo 15 odsto ukupne populacije u zemlji gojazno.

To važi i za one s preteranom kilažom, ali i za one koji imaju tek malo povećanu težinu.

U rizičnoj grupi su svi oni koji imaju indeks telesne mase veći od 25. Ovaj proračun se dobija kada se telesna masa osobe u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima.

U teoriji, ko je, na primer, visok 1,80, ne bi smeo da bude teži od 81 kilograma (81 podeljeno sa 1,80 na kvadrat). Ipak, misli se uglavnom na veće vrednosti.

U Nici, prosečni indeks pacijenata na reanimaciji trenutno iznosi 29. Među njih 40, 95 odsto su gojazni ili debeli, ali je to često kombinovano i sa visokim pritiskom i dijabetesom.

U Monpeljeu, polovina hospitalizovanih na reanimaciji ima preteranu debljinu, s indeksom između 35 i 40.

Francusko ministarstvo zdravlja je još od sredine marta skrenulo pažnju svima koji imaju indeks gojaznosti veći od 40, da mogu da zatraže bolovanje.

Zdravstvene vlasti, međutim, upozoravaju da ipak ne treba donositi prerane zaključke, ističući da je često odjednom pomešano više otežavajućih faktora, među kojima su i srčana oboljenja, hipertenzija,šećerna bolest.

Do sličnih podataka, kada je reč o povećanju rizika za gojazne u epidemiji virusa korona, došli su i u SAD, gde čak blizu 40 odsto populacije kuburi s viškom kilograma.

Studija izvršena u Velikoj Britaniji pokazala je da 72 odsto osoba koje se nalaze na reanimaciji spada u grupu gojaznih ili debelih. Od toga, 32 odsto je imalo indeks od 25 do 30.

Generalni direktor francuske Zdravstvene službe Žerom Saolomon je potvrdio da gojaznost, pa čak i višak kilograma, predstavljaju otežavajući faktor i takve osobe iz predostrožnosti pozvao da brzo signaliziraju pogoršanje svog stanja s prvim znacima teškoće pri disanju.

Tekst: G. Čvorović

Izvor: Novosti