Kineski stručnjaci koji su doputovali u Srbiju 21. marta 2020. godine rade sa srpskim lekarima na pripremi mera za borbu protiv epidemije korona virusa, piše Lepa & Srećna.

O njihovim prvim utiscima i pitanjima sa sastanaka sa našim ekspertima govorio je dr Predrag Kon na konferenciji za medije 23. marta 2020. godine u 15h, koju je RTS direktno prenosio.

U Republici Srbiji je do 15 časova 23. marta 2020. godine registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova, 23. marta 2020. godine testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi korona virus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih 8 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima. 

Do 15 časova 23. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Novinare je pre svega zanimala procena kineskih stručnjaka da se situacija u Srbiji može stabilizovati za 29 dana koju smo već preneli (pročitajte OVDE).

Prema rečima dr Kona, kineski eksperti su opisali provinciju Hajnan gde je približno sličan broj stanovnika kao u Srbiji. Tamo je epidemija efikasno suzbijena, a nastala je - pre svega - zbog "uvezenih" slučajeva.

Da bi se ovo ostvarilo, bilo bi potrebno da više ne dođe do daljeg prenošenja virusa! 

Među pitanjima koje su kineski stručnjaci postavili jeste i ono da li smo kao građani disciplinovani.

"Nažalost, morali smo da odgovorimo da to ne možemo baš da kažemo", rekao je dr Kon.

Kinesko iskustvo je u ovom trenutku neprocenjivo važno jer su uspeli da ugase epidemiju od 80 hiljada obolelih. Provincija Hajnan nije u  potpunosti uporediva sa Srbijom, jer nama ide na ruku smanjena gustina smeštaja, a nadamo se i pozitivnom efektu toplog vremena.

Međutim, glavna razlika je u samoizolaciji i to pogotovo kod slučajeva lako obolelih pacijenata. Kinezi su uveli strogu izolaciju čitavih porodica koje su bile pozitivne na virus korona i to je upravo ono zbog čega srpski stručnjaci nisu sigurni kako će formulisati predlog mera.

"Moramo da pripremimo mere koje možemo da realizujemo", rekao je dr Kon.

Dr Darija Kisić Tepavčević, vanredni profesor na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ istakla je da pitanje discipline zaista ne ide nama u prilog kad je reč o merama koje se planiraju. 

"Jedan od kineskih stručnjaka nam je rekao da njegovo dete nije 3 meseca izašlo iz stana", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Da li mi to možemo da organizujemo sa našom decom? 

Izvor: Lepa & Srećna