Ako dosta kijate, curi vam nos i boli vas glava, da, sigurno ste bolesni, ali verovatno nemate korona virus, piše Lepa & Srećna.

Lekari upozoravaju da klinička slika kod različitih pacijenata može biti veoma različita. Treba da znate da kod izvesnog broja zaraženih simptoma uopšte i nema.

Drugi imaju veoma blagu kliničku sliku pa ovaj virus preguraju "na nogama", što je veoma opasno ako ne daju organizmu vremena i mogućnosti da se oporavi.

Međutim, sigurno je psihološki najteže onima koji imaju neke simptome i tokom dana po sto puta dnevno pomisle "da li je ovo korona?"

Sigurno su u teškoj nedoumici oni koji pate od dve toliko pominjane tegobe - oni koji kašlju i oni koji imaju temperaturu.

Za početak, uplašeni su pušači. Mnogi među njima redovno kašlju a znaju da su im zbog toga pluća već kompromitovana i osetljivija na napade virusa.

Kašalj koji izaziva korona virus karakterističan je po tome što je suv, dakle ne čuje se zvuk koji proizvodi sluz u disajnim putevima. I ne treba brinuti ako se nakašljemo tu i tamo. Kašalj zbog virusa COVID-19 je stalan, uporan i bez ikakvog očiglednog razloga. Nimalo ne liči na pušački kašalj niti na zvuk koji se čuje kad hoćemo da pročistimo grlo.

Drugo često pitanje se odnosi na temperaturu. Za korona virus se zna da izaziva porast na 37,8 Celzijusovih stepeni ili više. Ako nemate toplomer, ova temperatura se oseti i pod dodirom ruke - leđa i grudni koš su vrući na dodir.

U slučaju da imate oba simptoma, i vi i svi vaši ukućani morate ostati u kućnoj izolaciji 14 dana. Međutim, ako vam se stanje pogorša ili traje još duže, treba da se javite nadležnom epidemiologu ili lekaru.

Klik na link ispod teksta vodi vas na britanski sajt Miror, na audio snimak u kojem u pozadini možete da čujete suvi kašalj.

>

Izvor: Lepa & Srećna