Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 BOLESTI UZ KOJE JE KORONA VIRUS FATALAN: ovi hronični bolesnici treba najviše da se čuvaju infekcije

  Izvor: Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak, dijabetes i kardiovaskularne bolesti toliko su česte da svi koji ovo čitaju poznaju bar jednu osobu koja ima jednu od ovih bolesti. Prema kliničkim profilima bolesti, baš ova tri stanja najviše su povezana sa teškim slučajevima oboljevanja od virusa COVID-19.

Iako u 80 odsto slučajeva oboleli od virusa COVID-19 imaju blage simptome, novi izveštaji pokazuju da korona virus može da ugrozi i druge ljude, ne samo stare i one sa oslabljenim imunitetom, prenosi National Geographic.

Ideja da virus predstavlja pretnju samo starijim ljudima došla je nakon poslednje analize stope smtrnosti od novog virusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija ažurirala prošle srede, i koja iznosi 3,4 procenta. Ove analize pokazale su da je smrtnost veća kod starijih ljudi.

Nažalost, analize su takođe pokazale da je smrtnost među mladim ljudima veća nego što mislimo.

Studija objavljena 28. februara 2020. godine u časopisu New England Journal od Medicine, ispitala je u kojoj je starosnoj dobi bilo 1.099 pacijenata obolelih od korona virusa.

Grupi manje ozbiljnih slučajeva, u oko 60 procenata, pripadaju tinejdžeri i odrasli između 15 i 49 godina, što pokazuje da je ova grupa najviše pošteđena. Istina, nekoliko težih slučajeva pripadaju ovoj starosnoj grupi.

ZAŠTITA KUĆE I UKUĆANA OD KORONA VIRUSA
- NAJBOLJI SAVETI LEPA & SREĆNA NA JEDNOM MESTU NA OVOM LINKU -

SVE O KORONA VIRUSU

Od 163 teža slučaja koji su ispitivani u studiji, 41 odsto su bili mladi odrasli lljudi, 31 odsto su pripadali grupi od 50 do 64 godine, a 27 procenata su stariji od 65 godina.

Jedina starosna grupa pošteđena težeg oboljevanja od COVID-19 virusa su deca mlađa od 14 godina.

Milenijalci i generacija Z takođe su u opasnosti da dobiju korona virus, zbog toga lekari savetuju da se niko ne oslanja toliko na starosnu dob.

Važno je pratiti kako uobičajene osnovne uslove za dobijanje virusa, tako i one zdravstvene tegobe koje su imali preminuli od virusa, a koje je objavio Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Na taj način možete dobiti naznake o tome kako da zaštitite sebe i svoje najmilije.

"Stopa smrtnosti od epidemije je visoka i ne treba da se kategorizuje na mlade ili stare", rekao je Tedros Adhanom, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, tokom sastanka koji je bio održan 9. marta. "Ne možemo da kažemo da nas neka starosna grupa više ili manje brine, svaki život je važan". 

KARDIOVASKULARNE KOMPLIKACIJE

Novi korona virus napada pluća, ali osnovno stanje koje je najviše povezano sa najtežim ishodima su problemi sa srcem. Skoro polovina odraslih u Sjedinjenim Državama ima visok krvni pritisak. Takođe, i dijabetes se odomaćio; jedan od 10 Amerikanaca - od 34, 2 miliona u svim uzrastima - ima metaboličke poremećaje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije