Statistika u Italiji koja je jedno od žarišta korona virusa pokazuje da među zaraženima - onima koji su na korona virus pozitivni, ima skoro 10 odsto bez ikakvih simptoma (asimptomatski), piše Lepa & Srećna. 

Koliko dugo osoba koja je pozitivna na infekciju, koja nije razvila simptome i stoga je asimptomatska, može biti prenosilac zaraze?

"Pozitivan slučaj korona virusa - objašnjava profesor Fabrizio Pregliasco, virusolog sa Univerziteta u Milanu, medicinski direktor ortopedskog zavoda Galeazzi u Milanu - subjekt kome je, nakon brisa iz grla, prisustvo virusa otkriveno u disajnim putevima smatra se zaraznim čak i kada dođe do prestanka svih simptoma.

Svi pozitivni pacijenti, pa makar i nemali jake tegobe ili čak bili i bez simptoma, i dalje se smatraju rizičnim.

Svako ko je imao bliski kontakt sa nekim ko je pozitivan i taj kontakt je bio duži od 15 minuta, mora da bude veoma pažljiv u pogledu zdravlja i izoluje se na 14 dana.

Za sada se smatra da je to maksimalno vreme inkubacije, koja može da ide  u rasponu od 2 do 11 dana. Prosečno, inkubacija traje 5,2 dana.

"To što je neko pozitivan na testu ne znači da je bolestan: postoje neki ljudi koji možda nikada neće razviti simptome - objašnjava stručnjak -. Malo je verovatno da je asimptomatski pacijent, u poređenju sa onim kod koga se očigledno vide prehlada i koji kašlje, značajno inficira drugu osobu. To jeste moguće, ali je manja verovatnoća.

To, dakle, znači da ni oni koji su izlečeni od infekcije  korona virusom nisu automatski prestali da budu zarazni.

Testiranje se obavlja nakon sedam dana, pa opet u istom razmaku. Posle prvog negativnog testa, on se mora ponoviti još jednom, nakon 24 časa.

Izvor: Lepa & Srećna

ZAŠTITA KUĆE I UKUĆANA OD KORONA VIRUSA
- NAJBOLJI SAVETI LEPA & SREĆNA NA JEDNOM MESTU NA OVOM LINKU -

SVE O KORONA VIRUSU