Novi korona virus može da preživi u telu najmanje dve nedelje nakon nestanka simptoma bolesti, a pacijenti najverovatnije nisu mnogo zarazni u periodu nakon prestanka simptoma, pokazuje kinesko istraživanje.

Vest o preživljavanju virusa nakon prestanka simptoma možda i nije loša vest, jer ljudski organizam razvija otpornost na viruse koji se duže zadržavaju u njemu, kaže za "Lajv sajens" Kris Džonson, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Unvierziteta Templ.

- Ukoliko se virus zadrži u ljudskom organizmu, možda neće ponovo dobiti infekciju - kaže ona.

Nova studija, objavljena u časopisu JAMA u četrvrtak, 27. februara 2020. godine, pratila je četvoro medicinskih stručnjaka starih 30 do 36 godina, koji su razvili COVID-19, bolest koju izaziva novi korona virus.

Oni su se lečili u Bolnici Univerziteta Džongnan u Vuhanu od prvog januara do 15. februara.

Svo četvoro se oporavilo, a samo jedan pacijent je ležao u bolnici tokom bolesti.

Lečeni su oseltamivirom, poznatijim pod zaštićenim imenom “Tamiflu”.

Pacijenti su smatrani izlečenim nakon što su simptomi prestali, a dva testa pokazala da su negativni na virus. Posle toga su još pet dana bili u izolaciji kod kuće, a posle tih pet dana su im 13 dana uzimali bris iz grla radi ponovnih testova.

Svi testovi urađeni od petog do 13. dana bili pozitivni na virus.

- Ovakvi rezultati navode na zaključak da barem određeni udeo izlečenih pacijenata i dalje mogu biti nosioci virusa - navodi se u studiji.

Nije neuobičajeno da se nizak nivo virusa zadrži u telu i nakon izlečenja, tvrde stručnjaci. Test kome je četvoro pacijenata iz Vuhana podvrgnut traga za genskim fragmentima virusa u organizmu, objašnjava Ebenezer Tumban, virolog Tehnološkog unvierziteta Mičigena.

"Tamiflu", koji su uzimali, mogao je da svede broj kopija virusa u organizmu na minimum. U tom trenutku test verovatno nije mogao da ih detektuje. Ali nakon što je prekinuta terapija, virusi su verovatno ponovo počeli da se razmnožavaju.

Nije ih bilo dovoljno da izazovu oštećenje tkiva, pa pacijenti nisu osećali simptome.

Ali broj kopija virusa ipak je bio dovoljno visok da bi bili otkriveni prilikom analize.

U tom trenutku, oni verovatno nisu bili naročito zarazni, kaže Džonson. Kašalj i kijanje raspršuju čestice virusa, ali oni nisu kašljali i kijali. Prema tome, bio bi neophodan bliži kontakt da bi se virus preneo.

- Trebalo bi da budu oprezni kod kuće, da ne piju iz iste čaše i često peru ruke. Oni su samo nosioci virusa, verovatno ne mogu da ga prenesu, izuzev u veoma bliskom kontaktu, preko pića i hrane - kaže Kri Džonson.

SVE O KORONA VIRUSU

Tekst: M. V. A.

Izvor: Blic