Blizanci koji su prvi u Hrvatskoj oboleli od koronavirusa odlučili su da podele svoju priču kako bi umirili javnost i otklonili dezinformacije koje se pojavljuju poslednjih dana, piše Jutarnji.hr.

Braća se nalaze u karantinu u Klinici za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević u Zagrebu. Na razgovor su pristali uz uslov da se ne objavi njihov identitet, kako bi poručili da se dobro osećaju i da panika o kojoj čitaju iz svoje bolesničke sobe zaista nije potrebna.

Do pre nekoliko sati svaki od njih bio je u svojoj sobi, ali sada su zajedno i vreme prekraćuju čitanjem vesti, koje se tiču uglavnom korona virusa.

"Prvo da razrešimo misteriju ko je bio u Milanu. Tačna informacija je da smo na putu od srede 19. do petka 21. februara u Milanu bili moja devojka i ja. Dakle, nije bio moj brat niti iko od prijatelja. Na put smo išli autobusom i isto smo se tako vratili", kaže blizanac koji je prvi u Hrvatskoj oboleo od koronavirusa, za Jutarnji.hr.

Kada su krenuli na put, a i kada su se vratili, još nije bilo govora o tome da bi Milano bio neka destinacija na kojoj bi se mogli zaraziti, jer da je tako, kaže, sigurno ne bi otišli.

"U Milanu smo bili turistički, a na utakmici Lige šampiona bio sam sam, bez devojke. U petak smo u Zagreb stigli oko 7.50 ujutro, tako da sam otišao direktno na posao. Osećao sam se uobičajeno i nisam imao nikakve znakove bolesti", kaže.

Probudio se s temperaturom

Vikend je bio uobičajen, uglavnom je bio kod kuće, gde stanuje s majkom i bratom blizancem.

"Nije mi na kraj pameti bilo da bih mogao da se zarazim. Čak i kad sam se vratio, i kada je počelo da se govori o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao da budem zaražen. Budimo realni, ko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva meseca", kaže.

Stigao je ponedeljak, dan kada su je trebalo da oba brata odu na posao. Jedan radi od sedam, a drugi ima klizno radno vreme, tako da ustaje sat kasnije.

"Otišao sam na posao u ponedeljak, kao i svaki dan. U kancelariji je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao", kaže drugi brat.

Na prvu nisu na to uopšte reagovali, kao da je obična temperatura u pitanju. Međutim, majka se zabrinula i počela da povezuje temperaturu s putovanjem na kojem je bio. Odlučili su da se jave doktorki, koja je rekla kako bi bilo dobro da nazovu Infektivnu bolnicu.

"Kad mi je završio radni dan krenuo sam kući. Mama mi je javila da će po brata doći sanitet. Zapravo sam došao tačno u tom trenu", kaže.

Izgledalo je "černobiljski"

Izgledalo je pomalo černobiljski, smeju se braća.

"Sanitetsko vozilo, ljudi odeveni od glave do pete, tako da im se jedva oči vide. Pod merama sigurnosti stigao je u Infektivnu. Tu je počela procedura.

Upitnik gde sam bio, merenje temperature, vađenje krvi, bris nosa i usta, EKG, rendgen pluća i srca, i za kraj - izolacija do nalaza", kaže i dodaje kako mu nije bilo svejedno.

Iako su nalaze očekivali tokom večeri, oni nisu stigli. Brat je čekao kako bi znao hoće li ujutro na posao ili ne. Kako ni u utorak ujutro, kada je trebalo da krene na posao, nije bilo nalaza, odlučio je da ne ode iz predostrožnosti.

"Ispostavilo se da sam dobro odlučio", kaže, a brat dodaje kako su mu nalaze javili telefonom.

Naime, karantin je ozbiljan. Soba u kojoj boravi zaključana je i gotovo nko ne ulazi. Sam meri temperaturu, nivo kiseonika u krvi i otkucaje, a osim toga, videonadzorom je pokriven 24 sata. S lekarima razgovara preko interfona ili telefonom.

Što se samog zdravstvenog stanja tiče, osim temperature koja nije prelazila 38 stepeni Celzijusovih, nema druge simptome i dobro se oseća.

"E, onda je došlo poslepodne. Brat u bolnici, a ja počinjem čudno da se osećam. Toplomer, temperatura 37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Infektivnu", kaže i dodaje kako je njemu već nakon brata bilo jasno o čemu se radi.

Ista procedura za drugog brata

Proceduru je prošao istu kao i brat. Naravno, i jedan i drugi morali su reći tačne rute kretanja, sve kontakte koje su ostvarili, koliko su trajali, a dali su i sva imena osoba s kojima su se susreli.

"Ja, za razliku od brata, osećam malo bolove u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali celo vreme je zapravo oko 37", govori on.

Kao što znamo, i njegovi nalazi bili su pozitivni na korona virus, tako da su u sredu u poslepodnevnim satima odlučili braću staviti zajedno u sobu.

"Nemamo televizor, ali imamo telefone, tako da ćemo izdržati. Nismo sami pa je lakše", govore i objašnjavaju model zaštite kad je hrana u pitanju.

Osoblje koje je u zaštitnim odelima otključa sobu, ostavi hranu i udalji se. Oni uzimaju hranu, opet ih zaključaju.
Pribor je od plastike tako da ne moraju da ga vraćaju nego se odbacuje u posebne kante za smeće.

"Iako je novi virus u pitanju, ako sve bude u redu, a prema svemu sudeći hoće, mi bismo mogli biti otpušteni za pet ili šest dana", govore.

Tretmanom u bolnici su prezadovoljni. Kažu kako vide da su preduzete sve mere zaštite i kako svi tamo rade s maksimalnom ljubavi i pažnjom. Osim nadležnih lekara, kontaktira ih i direktorka, zbog čega zahvaljuju svima u bolnici, ali i prijateljima i kolegama na porukama podrške.

"Jedino što još želim reći jeste to da osećam nelagodu zbog toga što sam doneo koronavirus u Hrvatsku. Verujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put. Odgovorno tvrdim da u vreme mog boravka u Severnoj Italiji nije bio zabeležen ni jedan slučaj koronavirusa. Panika se proširila u petak uveče, kad sam se već vratio u Hrvatsku", zaključio je prvi oboleli od koronavirusa u Hrvatskoj.

Izvor: Kurir.rs / Jutarnji.hr

SVE O KORONA VIRUSU