Srčana oboljenja su među najozbiljnijim zdravstvenim problemima u celom svetu, naročito među starijim stanovništvom, piše Lepa & Srećna.

Istraživači već znaju da nekoliko faktora životnog stila utiču na rizik od srčanih bolesti. Među njima su nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje. Međutim, nije dovoljno pažnje posvećeno zanimanju kao potencijalnom faktoru kardiovaskularnih oboljenja.

Nedavna studija obavljena u Japanu pokazala je da šefovskepozicije, bez obzira na to u okviru koje industrije ispitanici rade, donosi veći rizik od srčanih bolesti.

Istraživači Univerziteta u Filadelfiji predstavili su u novembru 2019. godine rezultate novije studije koji pokazuju da su pod najvećim rizikom od srčanih oboljenja socijalne radnice - čak 36 odsto više od ostalih.

Sledeća profesija "opasna po srce" je rad na kasi - čak 33 odsto, pa nega koju pružaju medicinske sestre - za 16 odsto više od proseka, a četvrte na ovom spisku su negovateljice - njih vreba rizik 14 odsto veći od proseka.

Studija je, takođe, pokazala i da su neke profesije manje rizične od ostalih - prodavačice nekretnina vreba manji rizik za 24 odsto, a sekretarice - 11 odsto manji rizik.

Istraživači su posebno iznenađeni činjenicom da su među visokougroženima zdravstvene radnice koje imaju više znanja o tome kako da zaštite svoje zdravlje i pobrinu se da srce i krvni sudovi budu što duže zdravi.

Izvor: Lepa & Srećna