Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PACIJENTI KOJI SU KORISTILI RANITIDIN DA SE JAVE LEKARU: sporna supstanca u leku za kiselinu u želucu

Ranitidin povučen sa tržišta Srbije!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kompanija „Hemofarm“ saopštila je da je „iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva Republike Srbije“, donela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka „ranitidin“ sa tržišta. Kako Beogradska hronika saznaje, iz prodaje su povučeni lekovi svih proizvođača iz Srbije koji u sebi sadrže ranitidin.

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), obrazloženo je u saopšenju kompanije "Hemofarm".

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.

Stanje na terenu

Agencija za lekove i medicinska sredstva informaciju o povlačenju „ranitidina“ objavila je na svom sajtu. Navedeno je da je, osim „Hemofarmovog“ leka, iz prodaje povučen i „ranisan“ kompanije „Aktavis“, koji takođe sadrži ranitidin kao aktivnu supstancu.

Beogradska hronika proveravala je kakvo je stanje u apotekama i saznala da je od petka ovaj lek povučen iz prodaje.

Što se tiče lekara u domovima zdravlja, mnogi još nisu obavešteni.

Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija „Hemofarm“, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati.

Šta je lek „ranitidin“ i čemu je namenjen? 

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora. Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije i slično.

Na teritoriji Republike Srbije lek „ranitidin“ nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Pacijenti koji su do sada koristili „ranitidin“, trebalo bi da se obrate svom lekaru.

Naime, na tržištu Srbije postoje lekovi iz iste grupe koji su odgovarajuća zamena za „ranitidin“, ali ne sadrže spornu supstancu NDMA.

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije