Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAKE ŽENE BEOGRADA - DR MARIJA ZDRAVKOVIĆ: Francuzi joj nudili mesto na klinici u Parizu, ali je izabrala da ostane u Srbiji

Bitno je da na vreme definišete svoje životne ciljeve i ostanete im verni, tvrdi direktorka KBC Bežanijska kosa.

  Izvor: Foto: Zorana Jevtić

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa i docent na Katedri interna medicina – kardiologija Medicinskog fakulteta u Beogradu, jedini je kardiolog u Srbiji koji radi kardiomagnetnu rezonancu srca. Ove godine organizovala je Prvi balkanski kongres o kardiomagnetnoj rezonanci, koji je održan u hotelu Hilton. Na njen poziv došlo je 14 najvećih eksperata za kardiomagnetnu rezonancu iz cele Evrope radi edukacije naših lekara, kao i više od 250 specijalista interne medicine kardiologa iz celog regiona.

Povezane vesti

Član je i nekoliko radnih grupa u Evropskom udruženju kardiologa i jedina žena iz naše zemlje koja je dobila stipendiju Evropskog udruženja za srčanu slabost za dvogodišnje usavršavanje na Medicinskom fakultetu u Cirihu. U Rektoratu Univerziteta u Cirihu 25. oktobra biće svečano promovisana za evropskog eksperta u lečenju srčane slabosti. Na čelu KBC Bežanijska kosa nalazi se već pet godina, a punih 19 radi kao kardiolog.

Za svoj uspeh u poslu dr Zdravković na prvom mestu ističe timski rad i jasno postavljene ciljeve. Iako radi na odgovornom radnom mestu i predvodi timove lekara, sve obavlja uspešno, profesionalno i uvek sa osmehom.

Šta znači biti uspešan, da li svako od nas ima drugačiji odgovor?

Ljudi vas mogu smatrati uspešnim, ali je bitno kako vi sebe doživljavate. Može biti i obrnuto, može okolina smatrati da niste uspešni, a da vi osećate da ste ispunili svoje najveće životne ciljeve. Čovek je sam sebi najbolje merilo sreće i uspeha. Važno je da na vreme definišemo svoje ciljeve i ostanemo im verni. Kada se sve kockice slože, na kraju možete proceniti da li ste uspešni ili ne. U mom slučaju, teško mi je reći da sam postigla sve što sam želela, ali najvažnije životne ciljeve svakako jesam i sada se trudim da taj uspeh zadržim.

Kada su vam ponudili to prestižno mesto, da li ste odmah prihvatili?

Kažu, kada u životu dobijete pravu ponudu, treba je prihvatiti, a onda razmišljati kako ćete to raditi najbolje što umete. Dobro sam razmislila, porazgovarala sa suprugom i ostalim članovima porodice i prihvatila ovaj poslovni izazov. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka. Jer, da bismo ostvarili svoje ciljeve, pored podrške najbližih, potrebna je i naša želja za uspehom. Ako prihvatite posao koji ne želite, sigurno nećete biti uspešni. I dan-danas, kada biramo lekare i medicinsko osoblje, porazgovaram s njima, ponudim im određenu funkciju i ostavim vremena da razmisle, da se posavetuju sa svojima. Ali, najvažnije je da oni vide sebe na tom radnom mestu. Mogu biti vrhunski stručnjaci, imati ogromno znanje, ali ako nisu posvećeni, ne osećaju strast prema tom poslu i nemaju želju da ga rade dobro, neće biti uspešni.

Imali ste prilike da se usavršavate u Francuskoj, Nemačkoj i Americi, zašto ste ostali i svoje znanje primenili u KBC Bežanijska kosa?

Stručna usavršavanja su takva, prime vas na kratko vreme i, ako pokažete određeni nivo znanja i interesovanja, ubrzo vam predlože saradnju. Tako je meni 2007. godine u Parizu bio ponuđen dvogodišnji ugovor, a suprugu mesto asistenta prvog koordinatora za transplantaciju jetre. Međutim, naša deca su bila još mala, pa smo bili prinuđeni da odbijemo. Želeli smo da odrastaju u Srbiji koju iznad svega volimo jer smo osećali da je ovde naše mesto pod suncem, a Beograd, u kome sam se rodila, najlepši grad na svetu.

  Izvor:

Koliko je za vaš uspeh bila važna podrška porodice, pre svega, vašeg supruga?

Smatram da je za ženu na rukovodećem mestu važno da ima razumevanje bračnog partnera i da je on ne doživljava kao preterano ambicioznu ili da je rukovodeću poziciju prihvatila iz nekih sebičnih razloga. Moj suprug je takođe uspešan u svojoj struci, onkohirurgiji, Važno je da se partneri međusobno podstiču u pogledu uspeha i ispunjenosti poslom.

Koliko žene kod nas brinu o svom zdravlju ili na prvo mesto stavljaju porodicu i karijeru?

Ženi je priroda dala da bude nesebična i da može podariti život, ali je vrlo važno da bude zdravstveno sposobna i u stanju da pomogne drugima. Jedino kada se osećamo dobro, snažno, zdravo, pa i poštovano, u stanju smo da damo najbolje od sebe. Dok ima tu snagu u sebi, porodicu koja je prati i podržava, žena će biti moćna i snažna. Zato su vrlo važni preventivni pregledi, kao što su laboratorijske analize, internistički pregled sa EKG-om, zatim ginekološki pregled, pregled dojki i ultrazvuk abdomena i male karlice.

To su najosnovniji pregledi koji se preporučuju svake godine. Isto tako, eventualne tegobe nikako ne bi trebalo zanemarivati, a žene ih obično pripisuju PMS-u ili promeni vremena, sve dok ne postanu toliko izražene i problematične, da shvate kako se bolest već uveliko razvila. Ukoliko se neke tegobe ponavljaju, utoliko simptome treba shvatiti ozbiljno i bez odlaganja se obratiti lekaru.

Šta preporučujete ženama kao prevenciju kardiovaskularnih oboljenja?

Redovnu fizičku aktivnost, najbolje šetnju, jer trčanje posle 40. godine, zbog opterećenja zglobova, nije preporučljivo. Šetnja nas opušta, to je aktivnost u okviru koje rade svi mišići tela, a najvažniji mišić – srce se odmara. Šetnja od pola sata je bitna ne samo zbog ubrzanja cirkulacije već i zbog psihičkog rasterećenja. Prilikom fizičke aktivnosti luči se supstanca endorfin, koji se uvek oslobađa kada se u organizmu dešava nešto lepo.

Naterajte sebe na redovnu polusatnu šetnju mesec dana, a posle toga stvara se navika, upravo usled lučenja endorfina. Stoga ćete i sami osećati potrebu za kretanjem, jer se organizam bori da dobije nešto što na njega deluje blagotvorno.

  Izvor:

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije