Koncentracija polena ambrozije je veoma visoka, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, očekuje se da će tokom sledeće nedelje biti još veća.

Uporan svrab i crvenilo beonjača, dosadna kijavica, promuklost ili golicanje u grlu - samo su neki od simptoma koji početkom avgusta muče veliki broj građana. Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, rafalno kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istovetnim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem i crvenilom oko očiju, radi se o alergijskoj kijavici ili alergijskom konjunktivitisu. Paleta simptoma je prilično široka, a pored ovih najučestalijih, ljudi alergični na polen ambrozije mogu imati i teži oblik alergije kao što je problem sa disanjem.

- Povećan je broj pacijenata s alergijskim reakcijama, simptomi alergijskog rinitisa su kijavica u seriji, kao i sekrecija iz nosa bistrog sadržaja, ali i svrab nosa, grla, ušiju... Ukoliko pored ovih simptoma imate i povišenu telesnu temperaturu ili gušobolju, to bi onda već moglo da se pripiše drugim izazivačima poput virusa i bakterija, a ne alergiji - objašnjava za "Blic" prof. dr Jasna Bolpačić, alergolog u Klinici za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije.

- Ako nam pacijent već dođe sa tegobama, moramo prvenstveno da ga izlečimo simtomatskom terapijom, te se dijagnostika ne može odmah sprovesti. Kada prođe sezona i pacijent bude bez tegoba i simptoma, onda sprovodimo alergijske testove - ističe prof. Bolpačić.

Polinacija ambrozije traje od polovine avgusta, te bi, ako vam je dijagnostikovana alergija na polen ambrozije, najbolje bilo da 10 dana do dve nedelje pre toga preventivno počnete s upotrebom antihistaminika koji bi trebalo da smanje tegobe.

- Ako se to ne uradi, a pacijent dođe s tegobama, dobija punu terapiju - antihistaminike. Često ti pacijenti imaju zapušen nos, ne mogu da dišu, pa im se tada daju nazalni kortikosteroidi koji bi trebalo da smanje otok sluznice nosa, a takođe je potrebno i čišćenje nosa sterilnom morskom vodom - savetuje naša sagovornica.

Kako je koncentracija ambrozije ovih dana u vazduhu veoma visoka, ne preporučuje se provetravanje prostorija, veš ne bi trebalo sušiti napolju, potrebno je nositi naočare za sunce, kako bi oči što manje bile nadražene, obavezno oprati kosu pre spavanja, redovno treba prati ruke, ne dirati oči kada svrbe.

- Preventivno je da ono što vam smeta, vi izbegavate. Ali ako ne želite da se lišite odlaska u prirodu - budite pokriveni terapijom. Naravno, podrazumeva se redovno tuširanje, izbegavanje boravka napolju u vreme visokih koncentracija polena, ali i izbegavanje odlaska u šetnju kroz površine koje su obrasle u korov - zaključuje prof. Bolpačić.

Saveti

 • Izbegavajte odlazak u prirodu kad je sunčano i vetrovito vreme
 • Za odlazak u prirodu izaberite dan posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže
 • Nakon boravka na otvorenom operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odeću, jer tako sprečavate unošenje polena u prostor u kome boravite
 • Ne sušite veš napolju u vreme visokih koncentracija polena (od 10 do 18 časova)
 • Prekrijte krevet i zatvorite prozore u vreme najveće polinacije
 • Nosite naočare za sunce i šešir tokom dana
 • Redovno četkajte i perite kućne ljubimce jer oni takođe skupljaju polen
 • Zatvorite i klimatizujte prostorije u kojima boravite u kritičnom periodu
 • Redovno održavajte svoje dvorište i okućnicu
 • Izbegavajte šetnju pored i kroz površine obrasle u korov
 • Posetite lekara i poštujte njegovu terapiju
 • Ne ignorišite ovu biljku, već je iščupajte ili pozovite nadležne institucije

Tekst: Andriana Janković
Izvor: Blic