Homeopatija je jedna od efikasnih, prirodnih metoda u lečenju proširenih vena. Ona je dobro poznata, a njen osnovni princip je: „Leči čoveka, a ne bolest“. To znači da je krajnje individualna, da uzima u obzir sve specifičnosti date osobe, a ne samo simptome varikoziteta. Homeopatija pre svega deluje na uzrok. To je osnovna razlika između homeopatskog i klasičnog (alopatskog) lečenja.

Na primer, ne javljaju se proširene vene kod svih koji imaju iste faktore rizika, to određuje individualnost. U homeopatiji je važno da li je slabost zida vena u zidu creva - pa postoje hemoroidi sa različitim simptomima, ili u velikom mozgu - kada se leči glavobolja zastojnog karaktera, sa osećajem pritiska u očima. Ili je problem sa venama male karlice - pa se javljaju urološka i ginekološka oboljenja. Zajedničko za sve navedene tegobe je varikozitet - proširenje vena, a homeopatski lek se određuje prema svakom pojedinačnom slučaju.

Homeopatski preparati stimulišu regenerativne procese u organizmu, deluju na nivou ćelija i manjih struktura, ojačavaju zid vena i popravljaju njihovu elastičnost, kao i venskih zalistaka.

Prvi simptomi

Kada su vene prepunjene, dolazi do povećanog pritiska unutar njih, one se rastežu, formiraju se „čvorići“, i tada dolazi do poremećaja protoka krvi. Naime, krv se sporije ispumpava iz vena, duže se zadržava u njima, i vene se šire. Tipična slika izgleda ovako: povećan prečnik vene, istanjen zid i prisutni karakteristični čvorići.

Ako je to dugotrajan proces, ili se često ponavlja - vena ostaje proširena, a proces ulazi u začarani krug. Rezultat toga su: bolovi, otoci, često promenjena boja kože, grčevi i slabost u nogama. Proširene vene mogu da se nađu bilo gde u telu, ali su najvidljivije na nogama, a često najbolnije u crevima, u vidu hemoroida. Na drugim mestima, osim ako to nije proširena venska mreža u koži, i ne primećujemo ih, odnosno prisutne simptome i ne vezujemo za njih. A često se javlja bol u stomaku, glavobolje, čak i otežano gutanje, mutan vid, i drugo.

Da bi se izbegla pojava varikoziteta (proširenja vena), potrebno je izbegavati faktore rizika kao što je pušenje, prejedanje, dugotrajno sedenje, težak fizički rad (to podrazumeva i nekontrolisano vežbanje u teretani).

Najefikasniji metod za održavanje vena u dobrom stanju je blaga fizička aktivnost - na primer, šetnja i plivanje. Ako se pojave simptomi, prvo je potrebno da se osoba obrati lekaru, radi detaljnijeg ispitivanja. U olakšavanju tegoba dosta pomaže korišćenje klasične terapije, naročito raznih masti koje se nanose spolja i popravljaju cirkulaciju.

Najčešći uzroci proširenih vena:

- dugo stajanje ili sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti
- višak telesne težine
- hormonski status - kod žena se zbog estrogena i progesterona javljaju tri-četiri puta češće nego kod muškaraca (zato se često javljaju i u klimaksu)
- trudnoća
- pušenje
- problemi sa lumbosakralnim delom kičme
- nasledna predispozicija za slabiju elastičnost zida vena
- slabost venskih zalistaka koji se nalaze u zidu, a koji obezbeđuju pravilan protok krvi
- zapaljenski procesi vena, tromb
- genetska patologija vena

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna