Velika uvijenost donjeg dela leđa ka stomaku naziva se lordoza ili lordotično držanje. Ovaj deformitet kičmenog stuba ne samo što može da uzrokuje bol u leđima, već i grčenje mišića, peckanje i obamrlost, kao i probleme sa bešikom i varenjem.

Da bi se lordotično loše držanje sprečilo ili da bi se ispravio postojeći deformitet neophodne su korektivne vežbe.

- U zavisnosti od stadijuma lordoze, mere prevencije i korekcije rade se i na korekciji stava prilikom stajanja i sedenja, najčešće pred ogledalom, vežbe za jačanje i istezanje odgovarajućih mišića i mišićnih grupa - kaže Vesna Lazović, strukovni fizioterapeut "Centra za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju" iz Beograda.

Vežbe za ovu vrstu deformacije kičme mogu da se rade i kod kuće.

Podizanje glave i ramena

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Podignite glavu i ramena uz kratko zadržavanje i vratite nazad.

Lakat - koleno

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Sa rukama iza glave pokušavajte laktom da dodirnete suprotno koleno, naizmenično.

Dlanovi i stopala na podlozi

Oslonite se na kolena i dlanove, tako da su trup i glava paralelni sa podlogom. Hodajte dlanovima unazad dok ne dođete u položaj za čučanj sa osloncem na cela stopala. Dlanovi ostaju na tlu.

6 VEŽBI ZA SVE KOJE MUČI DISKUS HERNIJA: ove vežbe umiruju bol i zaustavljaju tegobe

Noga i ruka uvis

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Opružajte jednu nogu uvis i istovremeno podižite suprotnu ruku. Vežbu radite naizmenično.

Stezanje trbušnjaka

Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Snažnim zatezanjem trbušnih mišića, ruke podižite iznad glave, karlica i donji deo leđa se ne smeju odvajati od podloge.

Tekst: V. N.

Izvor: Novosti