Smeh je lek, eliminiše negativne emocije i osećaje. Angažuje se više od stotinu mišića, od onih na licu do onih koji su muskulatura disajnih organa. Na taj način se metabolizam ubrzava, ventilacija pluća je bolja, a cirkulacija i rad srca dolaze u balans.

Smejanjem poboljšava se rad krvotoka, podstiče se cirkulacija, a smanjuje krvni pritisak pa na taj način služi kao preventiva mnogobrojnih bolesti. Naučnici su na osnovu mnogobrojnih istraživanja došli do rezultata da smeh pomaže pri lečenju bolesti i stanja kao što su: stres, nervoza, napetost, depresija, bolesti srca i krvnih sudova, loš imunitet, visok krvni pritisak, bakterijske i virusne infekcije, neke vrste tumora, dijabetes, pa čak i neke genetske bolesti.

- S obzirom na to da smeh pokreće telo na sličan način kao aerobik, odličan je za kardiovaskularni sistem. Kada uključite i hormone sreće, kao što su endorfin i drugi opioidi koji se oslobađaju prilikom smejanja, kao i osećaj povezanosti koji se stvara među ljudima kada se smeju zajedno – sve to aktivira telo i čini da se osoba oseća emotivno ispunjenijom. Oni koji nastoje da se češće smeju razvijaju sopstveni smisao za humor. Ljudi kojima je smeh redovan oblik komunikacije sa okolinom, pored toga što u sopstvenom organizmu stvaraju zdraviju hemiju, prihvaćeniji su i omiljeniji u društvu, lakše ostvaruju prijateljstva i manje dolaze u konflikte - kaže Ivana Zorić, psiholog.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna