Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAŠTOVANSKA BOLEST SKORO DA JE POJELA CELU RUKU FARMERU: opasne gljivice se kriju na mahovini, ružama i senu

Sporotrihoza je zarazna gljivična bolest - budite posebno oprezni u blizini ruža! Ovu opasnu bolest nazivaju još i bolest vrtova ruža!

  Izvor: Foto: Shutterstock / Wikipedia

Obične sitne bubuljice koje se razvijaju i do 12 nedelja a onda otvaraju u vidu čireva simptom su opasne zaraze, piše Lepa & Srećna.

Bubuljice mogu biti roze, crvene ili ljubičaste i obično se javljaju na prstima, šakama ili gornjim delovima ruku. Čirevi sporo zarastaju a ako infekcija zahvati pluća, može dovesti i do teškog kašlja i groznice.

Upravo od ovakvih tegoba je patio 65-ogodišnji čovek koji se javio lekarima u kineskoj bolnici u gradu Guandžou, zbog odmakle infekcije koja je zahvatila čitavu ruku.

Povezane vesti

On je pokušavao da leči infekciju biljnim tinkturama i oblogama ali se ona toliko proširila da su mu čirevi doslovno izjedali tkivo.

  Izvor:

Lekari su ustanovili sporotrihozu, poznatu i kao "baštovanska bolest". Ona zahvata kožu i potkožno tkivo, a izazivaju je gljivice sa biljaka i zemlje.

Gljivica Sporotrichosis se naročito često nalazi na mahovini, ružama i senu i na zemlji u njihovoj okolini. Bolest je zato dobila čak i nadimak "bolest ružinih vrtova".

Posebno je opasna za ljude slabijeg imuniteta, a bolest u odmaklom stadijumu može da izazove i infekciju zglobova zbog čega se ponekad pogrešno dijagnostifikuje kao reumatoidni artritis.

Infekcija centralnog nervnog sistema može izazvati i glavobolju, napade i mentalnu konfuziju, a pacijenti se, pre svega, tretiraju antimikoticima.

Izvor: Lepa & Srećna

  Izvor:

Foto: Ilustracija ne prikazuje ruku pacijenta opisanog u tekstu. Fotografije njegovih povreda su uznemirujuće.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije