Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPOZNAJTE PRAVI MED: čak 65 posto ove namirnice je neodgovarajućeg kvaliteta

Danas na našem tržištu postoji med koji može da nam donese više štete nego koristi. Rezultati stručnih analiza meda na domaćim sajmovima i u prodavnicama nisu baš ohrabrujući.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Med je jedina zdrava prirodna hrana koja ne zahteva dodavanje konzervansa pre pakovanja u tegle, piše Lepa & Srećna. Sa dobrim poklopcem, pravi med bi u tegli mogao da opstane i po nekoliko hiljada godina. 

Povezane vesti

Nažalost, danas na našem tržištu postoji med koji može da nam donese više štete nego koristi. Rezultati stručnih analiza meda na domaćim sajmovima i u prodavnicama nisu baš ohrabrujući. Iako je znatno pojačan nadzor nad ovim proizvodom, i dalje je čak oko 65 odsto meda neodgovarajućeg kvaliteta. Osim što je dokazano da veliki broj proizvođača koristi antibiotike u toku proizvodnje, potvrđeno je i da priličan broj uzetih uzoraka čak nije ni pravi med. Takav med može vrlo lako da izazove alergiju, naročito kod dece.

Povezane vesti

Kako prepoznati lažni med?

Sličnog je ukusa kao i pravi med, a zapravo se radi o gušćem šećernom sirupu, sa ukusom biljaka od kojih pčele sakupljaju nektar. Njega je, u stvari, čovek sam, umesto pčela napravio, a kupcima ga prodaje kao med koji se ne kristališe. U proizvodnji krivotvorenog meda, od sirovina se najčešće koriste kukuruzni sirup i melasa (nusprodukt u proizvodnji šećera). Kod nas postoje čak i fabrike koje proizvode kukuruzni sirup. Međutim, da bi se od njega napravio med, tu sirovinu treba zagrevati, usled čega se stvara hidroksimetilfurfurol (HMF), supstanca koja u većim količinama može da bude toksična. Njeno prisustvo se otkriva jedino laboratorijskom analizom. Veštački med se pravi i od meda sa dodatkom šećera i određenih kiselina, i to je metoda najpribližnija prirodnoj, koja može da se izvede i u kućnoj radinosti.

Povezane vesti

Pravi ili lažni?

Zbog našeg zdravlja, a naročito zbog zdravlja naših mališana, veoma je važno da znamo da razlikujemo pravi med od lažnog. Iako su se „falsifikatori“ meda toliko ispraksovali u svom zanatu da vrlo lako mogu da prevare - ne samo kupca, već i iskusnog pčelara, postoji nekoliko načina koji vam mogu biti od pomoći u razotkrivanju ove „misterije“:

1. Ukoliko se med nije ušećerio posle nekoliko meseci (osim bagremovog meda, čiji proces kristalizacije traje duže), budite sigurni da se radi o lažnom medu.

2. Lažni med je tečniji od pravog - umočite čačkalicu u med i podignite je. Med je prirodan i kvalitetan ako sa čačkalice curi neprekidna nit.

3. Stavite kašiku meda i tri kašike čistog alkohola u čašu. Ugrejte čašu u vrućoj vodi i promućkajte. Pravi med se rastvori, a ostali „medovi“ ostavljaju na dnu čaše beo trag.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije