Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAMEN I PESAK U BUBREGU SE MOGU SPREČITI: koliko tačno treba piti vode i koji vitamini mogu biti opasni

Prevelike količine suplemenata kao i vitamina mogu biti opasni za zdravlje bubrega! Pročitajte kako treba promeniti ishranu i količinu vode koju pijete da bi bubrezi i mokraćni kanali ostali zdravi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prof. dr sc. med Rajko Hrvačević, specijalista interne medicine i supspecijalista nefrologije objašnjava da pojačan unos tečnosti dovodi do smanjenja koncentracije klica u urinu. Time ćete umanjiti za 50% rizik od nastanka "kamenoloma", bubrežnih oboljenja, raka mokraćne bešike, metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska...

Povezane vesti

Često možemo da čujemo kako je nedovoljan unos tečnosti udružen s nastankom urinarnih infekcija. Ispiranje sluznice mokraćnih kanala i smanjenje gustine i kiselosti urina svakako su više nego dobrodošli, dnevno treba da uzimamo bar dva litra vode (20% dobijamo iz hrane).

U velikoj meri ćemo sprečiti neprijatnosti kojima nas izlažu ova ponekad dugotrajna oboljenja.

Smanjenje lepljenja (adhezija) dosadnih i opasnih bakterija na sluznice urinarnog trakta možemo da postignemo i ishranom sa manje soli i belančevina životinjskog porekla, uz održavanje adekvatne telesne težine i besprekorne higijene. Zašto je sve to važno, koliko su i ove stavke odgovorne za stvaranje peska i kamenaca koji dodatno oštećuju sluzokožu i navlače bakterije i kako izbeći probleme, govori prof. dr sc. med Rajko Hrvačević, specijalista interne medicine i supspecijalista nefrologije.

Povezane vesti

Napadaju nas udruženo?

- Da, a kamen posebno oštećuje sluzokožu i uništava prirodne barijere, pa su infekcije urinarnog trakta i bubrega češće, brže se razvijaju i teže su.

  Izvor:

Koliko nam se kotrlja kamenje?

- Prisustvo kamena u bubregu - nefrolitijaza bolest je koja se javlja kod oko 10% opšte populacije i tri puta je češća kod muškaraca nego kod žena. Bolest se češće javlja u nekim područjima zemlje, što se povezuje s kvalitetom vode i načinom ishrane. Verovatnoća da se kamen ponovo javi kod iste osobe kreće se od 50-70%, a njega sustižu i infekcije.

Kako nastaju?

- Različitog su hemijskog sastava, najčešće od soli kalcijuma (oksalat, fosfat, karbonat), ređe od urata, struivita i cistina. Nastaju kada je pojačano izlučivanje minerala putem mokraće (kalcijum, fosfor, oksalati, cistin, mokraćna kiselina) ili kada se naruši ravnoteža između koncentracije ovih minerala i inhibitora njihove kristalizacije u mokraći (Mg, citrat, pirofosfat i glikozaminoglikan), odnosno kada je njihova koncentracija pojačana zbog manjeg unosa tečnosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije