Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMOR MOŽE BITI PODMUKLO OBOLJENJE! Evo kako nas štitna žlezda i aritmija upozoravaju na poremećaj autonomnog nervnog sistema

Treba prvo da raščistite da li osećate običan umor, kada dosta radite i malo spavate ali uspete da napunite baterije i obnovite imunitet, ili je reč o krizi svesti, savetuje prof. dr Branislav Milovanović, jedan od vodećih neurokardiologa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Omamljeni ste, ošamućeni, imate vrtoglavice, bolove u mišićima, osećate slabost, ne spavate dovoljno, ne razmišljate racionalno... Nisu samo nestabilni prolećni dani krivi - upravo doživljavate slom upravljačkog dela organizma!

Povezane vesti

Umor danas mnogi sagledavaju kao rezultat brzog životnog tempa, previše obaveza i manjka sna. Može da nas prati i kad se otklone ovi uzroci, ali skloni smo da tome ne pridajemo značaj, iako sindrom hroničnog umora izaziva ozbiljne zdravstvene tegobe. Velika greška!

Podmuklo oboljenje, mijalgički encefalomijelitis, često traje mesecima, ponekad i godinama, crpi energiju i snagu. Kad zataji autonomni nervni sistem - nema predaje. Palicu našeg tihog dirigenta uspešno će podići prof. dr Branislav Milovanović, jedan od vodećih neurokardiologa na planeti.

- Budite uporni u postizanju balansa, ne osvrćite se na optužbe okoline da preterujete u tvrdnjama da ste iscrpljeni i da vam se zato umanjila radna sposobnost, ili reči lekara, koji nisu uvek u stanju da definišu uzrok oboljenja, da vam nije ništa ili da vam je nešto sasvim treće - savet je čitaocima Lene prof. dr Branislava Milovanovića, direktora Klinike za internu medicinu KBC "Bežanijska kosa", osnivača Neurokardiološke laboratorije, jedinstvene ne samo na ovim prostorima.

Povezane vesti

Odakle treba da počnemo?

- Treba prvo da raščistite da li osećate običan umor, kada dosta radite i malo spavate ali uspete da napunite baterije i obnovite imunitet, ili je reč o krizi svesti. To je prvi znak da se nešto dešava u organizmu.

Koji je prvi sindrom?

- Autoimuni nervni sistem je prvi koji je na udaru. Osećamo zamaranje, ali onda dolazi do problema sa štitnom žlezdom, skače šećer, javljaju se aritmije i miokarditis, kod žena su češći ginekološki problemi...

To je čitav spektar dijagnoza.

- Jeste. A jedan moj pacijent imao je čak 23 dijagnoze dok kod njega nisam konstatovao hroničan umor! Nađete da neko ima desetak bolesti, a to je zapravo jedna bolest koja se manifestuje na više načina. Pacijenti dolaze kod mene sa ogromnim fasciklama i ja često otkrivam slom njihovog upravljačkog dela.

Kako to otkrivate?

- Prosto rečeno, ne gledam samo jedno drvo, već celu šumu. To je suština i problem medicine: imamo eksperte za sve delove tela, ali niko ne povezuje probleme. To mora da postane praksa, kao i personalizovan pristup pacijentu.

SVEMIRSKA TEHNOLOGIJA

Pomaže li svemirska tehnologija?

- Kako da ne! U osnovi svih bolesti je poremećaj funkcije autonomnog nervnog sistema. Zahvaljujući dijagnostici u KBC "Bežanijska kosa" i u Banjaluci, u stanju smo da vidimo vrlo fine promene i oštećenja, da otkrijemo čak i promene kada se bolest još nije manifestovala, pa da na vreme reagujemo. Na ovim prostorima to je moguće samo u KC "Ljubljana", a u čitavoj Evropi i Americi ima samo nekoliko centara koji se ovim bave.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije