Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVI LEKOVI SU OPASNI ZA TRUDNICE: zdravstveni radnici treba da primene posebne mere opreza

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) objavljeno je pismo zdravstvenim radnicima u kojem se upozorava na sve rizike po pacijente.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pojedini lekovi za lečenje oboljenja štitne žlezde, koji u sebi sadrže supstance karbimazol ili tijamazol, mogu izazvati akutnu upalu pankreasa ili dovesti do oštećenja ploda ukoliko se koriste u visokim dozama u prva tri meseca trudnoće.

Povezane vesti

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) objavljeno je pismo zdravstvenim radnicima u kojem se upozorava na sve rizike po pacijente koji su na toj terapiji. Ovi lekovi koristi se za lečenje prekomernog stvaranja tiriodnih hormona, pred operaciju štitne žlezde ili ukoliko predstoji lečenje radioaktivnim jodom.

- Slučajevi akutnog pankreatitisa su prijavljeni nakon terapije lekovima koji sadrže karbimazol ili tijamazol, u tom slučaju potrebno je odmah prekinuti lečenje. Nova procena dostupnih podataka iz epidemioloških istraživanja i prikaza slučajeva ukazuje na povezanost primene karbimazola ili tijamazola i pojave kongenitalnih malformacija, ako se ovi lekovi primenjuju u toku trudnoće, naročito u prvom trimestru trudnoće u visokim dozama - navodi se na sajtu Agencije, koja zajedno sa nosiocima dozvole za ove lekove potpisuje pismo i dodaje:

- Potrebno je da se hipertireoidizam kod trudnica adekvatno leči kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije kod majke i ploda. Žene u reproduktivnom periodu moraju da koriste efikasna sredstva za kontracepciju tokom lečenja karbimazolom ili tijamazolom.

Povezane vesti

Kako se navodi u dokumentu, i u uputstvu za pacijente o korišćenju lekova naći će se ova upozorenja, ali svakako nije loše u sastavu lekova pogledati da li sadrži navedene supstance. Prema procenama lekara, u Srbiji godišnje oko 3.500 ljudi oboli od bolesti štitne žlezde.

Tekst: J. Pronić

Izvor: Kurir

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije