Zaboravnost ponekad stvarno može da nam zagorča život, ali pomoću nekoliko trikova možete svoje pamćenje da vratite u formu. Evo šta treba da radite.

1) Jedite kvalitetnu hranu.

Pobrinite se da u organizam unosite dovoljno vitamina B, C, D i E. Rezultati novih istraživanja pokazali su da stariji ljudi koji imaju više nivoe ovih vitamina u krvi bolje pamte i brže misle.

Trebalo bi da vodite računa o ishrani i konzumirate namirnice poput mesa, ribe, jaja i mleka koje su bogate vitaminom B12, jer njegov nedostatak vodi u probleme sa pamćenjem.

Takođe, trebalo bi da izbegavate prženu hranu jer ona sadrži trans-masti koje usporavaju kognitivne funkcije mozga i negativno utiču na pamćenje.

2) Rešavajte "mozgalice". Osim što su zgodna razbibriga, ukrštene reči ili sudoku, na primer, pomažu nam da "vežbamo" mozak. Još je bolje ako sebi zadate neki vremenski rok da rešite ukrštenicu, jer na taj način dodatno podstičete koncentraciju, brzinu razmišljanja i sposobnost efikasnog pronalaženja rešenja.

I redovno uživanje u knjigama blagotvorno deluje na pamćenje i rad mozga uopšte.

3) Šetajte. Vežbanje takođe povoljno utiče na pamćenje, jer podstiče pozitivne promene u radu mozga uključujući stvaranje novih veza između nervnih ćelija i poboljšava koncentraciju, što će nam pomaže da bolje pamtimo i efikasnije rešavamo probleme sa kojima se susrećemo.

Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od demencije u poznim godinama, jer pomaže da se krvni pritisak i nivo holesterola drže pod kontrolom.

Što je najbolje od svega, čak i ako nemate naviku da redovno vežbate, a uvedete sebi redovnu fizičku aktivnost, poboljšanje ćete osetiti gotovo odmah.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa&Srećna