Po broju abortusa, naša zemlja je među vodećim u Evropi. Zvuči poražavajuće da se na prekid trudnoće najčešće odlučuju žene koje su u braku ili dugoj vezi. Zato lekari podsećaju na značaj kontracepcije

Abortus nosi veliki rizik od infekcija, krvarenja i mehaničkih povreda, što u kasnijem periodu može da bude uzrok steriliteta. Nažalost, zbog neinformisanosti i predrasuda, javljaju se brojni zdravstveni problemi u reproduktivnoj fazi života žena i nemogućnost da dobije željeno potomstvo. Sa druge strane, kada vidimo koliko se bračnih parova uz velike teškoće bori sa sterilitetom, nameće se pitanje: U kojoj meri nam neznanje i predrasude stoje na putu planiranja porodice?

Kontracepcija posle tridesete

Danas postoje izuzetno efikasni, bezbedni i dostupni načini da žena na adekvatan način zaštiti svoje reproduktivno zdravlje i izbegne abortus posle tridesete. U proseku, najveći broj žena abortus ima u starijem reproduktivnom periodu, a ne u ranoj adolescenciji - kako se obično misli. Naravno, svaka trudnoća u adolescentnom dobu je problem druge vrste.

Žena treba da, uz redovan ginekološki pregled, na koji je neophodno da ide jednom godišnje, obavezno razgovara sa svojim ginekologom o tome kako da se zaštiti od neželjene trudnoće.

Zaštita žena koje su već rađale

Kada su u pitanju žene koje su već rađale, savet je - ukoliko ne postoji kontraindikacija, da se odluče za spiralu. Jer, spirala je komotna, sigurna, i traje tri do pet godina, u zavisnosti od toga o kakvom ulošku se radi. Savremene spirale, koje sadrže progesteron, imaju takvu zaštitu da se njihova efikasnost izjednačava sa sterilizacijom. Međutim, spirala je reverzibilna, što znači da posle njenog uklanjanja već za mesec dana možete da ostanete u drugom stanju.

Moderne spirale imaju mogućnost da ženi posle tridesete godine, kada često počinju problemi sa obilnim menstruacijama, a posebno u periodu kada se žena bliži četrdesetoj, ili posle četrdesete - smanje obilnost menstrualnog krvarenja. U takvom slučaju, spirala ima i terapeutski efekat.

Kontraceptivna pilula kao izbor

Pilula je veoma dobro, sigurno i efikasno sredstvo, ali je neophodno da se pazi kome se prepisuje. Na primer, mora da se izbegne rizik od nastanka tromboze, koja može da se desi kod žena pušača posle trideset pete godine. To je i razlog zašto ginekolozi nikako ne preporučuju da se žene međusobno „savetuju” i bez konsultacije sa stručnjakom preduzimaju određene korake. Jer, prilikom odlučivanja za kontracepciju, svi faktori moraju da se uzmu u obzir.

Još neke kontraceptivne metode

Postoje različiti preparati hormonskog tipa, koji se kod nas tek pojavljuju na tržištu, a u inostranstvu se koriste godinama. To su flasteri, koji se menjaju jednom nedeljno, ili prstenovi koji se stavljaju u vaginu - gde budu tri nedelje, pa se četvrte izvade i ponovo aplikuju. Postoje i različiti potkožni implanti. Sve su to kontraceptivne metode sa dosta dobrom efikasnošću.

Međutim, s obzirom da se radi o većoj dozi hormona, koja se otpušta na dnevnoj bazi, takva vrsta kontracepcije se ne preporučuje posle trideset pete godine u našoj populaciji, u kojoj ima dosta pušača. Za takve žene postoje druge, sigurnije metode.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa&Srećna