Sedam dana novinarka Tamara Bogunović živela je samo na sokovima i rešila je da sa nama podeli rezultate i svoje iskustvo.
Svi znamo kako izgledaju prosečni zimski praznici - hrana, hrana i još hrane. Kako bi se nagomilani zalogaji izbacili potrebna je dobra detoksikacija organizma. Neko odluči (najčešće ponedeljkom ili prvog u mesecu) da se detoksira pomoću šarenih, magičnih pilulica, neko započne #nosugarchallenge, neko samo prestane da konzumira ugljene hidrate i ne jede posle 18h, a neko, kao ja, odluči da provede nedelju dana samo na sokovima od voća i povrća. Suludo, znam.
ZDRAVA I UKUSNA DETOKS SALATA: očistite organizam uz obrok od cvekle i šargarepe (RECEPT)
Novinarku Tamaru Bogunović svi dobro pamtite po fenomenalnim kolumnama "Iz ugla jedne Beograđanke", a sada je napravila malu pauzu od komentarisanja muško-ženskih odnosa i društvenih pojava i upustila se u jedan novi izazov. Detoks izazov. Tamara je sedam dana živela samo na sokovima i rešila je da sa nama podeli rezultate i svoje iskustvo.
View this post on Instagram
Nisam pobornik dijeta i verujem da je umerena ishrana najbolja ishrana, ali kada vrag odnese šalu, pa počnete da jedete i što se sme i što se ne sme, i kada se sme i kad se ne sme, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da uvedete potpunu restrikciju hrane. Kako bi post samo na vodi u ovom trenutku bio neviđeni izazov za mene koja sanjam čokolade i slatkiše, detoks sokovima mi je delovao kao znatno bezbolnija opcija. Uostalom, čula sam za bezbroj benefita ovakvog detoksa: gubitak kilograma, čistija koža tela i lica, bolje raspoloženje, više energije, bolje varenje i sl... Dala sam zavet da neću pomisliti na čokoladu! Pa, hajde da počnemo.
Dan prvi: Budim se s entuzijazmom i ushićena započinjem #celeryjuicechallenge. Gotovi svi na društvenim mrežama se hvale sokom od celera, pa rekoh hajde da probam. Ako niste do sad pili sok od celera, kao što ja nisam, savetujem vam da ga postepeno uvedete. Najpre sa dodatkom limuna i đumbira kako bi se ublažio previše opor ukus celera. Takođe savetujem i eksiranje ovog napitka - ne pitajte me zašto. Dva sata kasnije napravila sam čuveni svemogući zeleni miks (šaka spanaća, malo peršuna, krastavac, kivi, limun, grejpfrut i nana). Ovo je bilo dovoljno da me „drži“ do „ručka“. Cvekla, šargarepa, jabuka i kruška bio je moj miks #3. Sve teče po planu. Super se osećam i radujem se svakom sledećem sokiću. Poslepodne je rezervisano za poslasticu – „slatki sok“ (narandža, kruška, ananas, jabuka). Večeru preskačem. Sita sam.
Dan drugi: Već mi ponestaje ideja za drugačiji meni. Guglam „sokovi od voća i povrća“ i shvatam da su u pitanju varijacije na temu – zeleno ide s citrusima, jabuke se slažu sa svim voćem i povrćem, đumbir takođe, cvekla i šargarepa su malo hranljivije i manje-više svi sokovi imaju sličan ukus. No dobro, šta je tu je, idemo dalje.
Dan treći: Jedva se budim. Gotovo da nemam snage da ustanem iz kreveta. Razmišljam da odustanem i od ustajanja i od detoksa. Malaksala sam i gladna. Previše gladna. Toliko sam gladna da mi umesto uobičajenog doručka na pamet pada topli sendvič, deset krofni sa čoko prelivom, četiri parčeta "moskve šnit", činija šnenokli, tri prazna bureka, dva topla kroasana, jedan đevrek, pitice sa sirom, i još sijaset namirnica koje nisam ni okusila poslednjih deset godina.Sad već postajem i nervozna. Trebalo je da naslutim da „lepo raposloženje“ ne dolazi samo od sebe. Sok od celera uspeva na kratko da mi utoli glad. Stižem nekako na posao, isrpljena, bunovna i malaksala. Koleginici je rođendan. Dakle, posluženje na sve strane.Pokušavam svim silama da odolim iskušenjima. Razmišljam u sebi „pa dobro to je samo jedan žu-žu, samo jedno parče torte, nek’ ide život“. Ipak ne. Ostajem dosledna svojoj odluci! Sokovi!