Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAGNETNA REZONANCA: kako se radi snimanje, šta otkriva MR i kako da umirite strah

Uvreženo je mišljenje da se na snimanje magnetnom rezonancom (MR) ide samo u "ne daj bože slučajevima", kada postoji sumnja na rak, ali onkološke bolesti samo su jedan deo indikacija. Pregled je poželjan i kada su u pitanju ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako je nezamenljiva u postavljanju jasne dijagnoze brojnih oboljenja i povreda, još uvek izaziva nedoumice. Lena razbija zablude oko magnetne rezonance - to je najefikasniji način da se pregledate od glave do pete.

Povezane vesti

Dr sc. med Bojan Banko, specijalista radiologije, koji je prvi u Srbiji uveo proceduru snimanja tetiva i zglobova sa kontrastom na MR i jedan je od retkih koji radi MR srca, ekskluzivno je za Lenu odgovorio na najčešća pitanja čitalaca, rušeći zablude zbog kojih se neki pacijenti nerado odlučuju za ovu neinvazivnu dijagnostičku metodu.

Čemu služi magnetna rezonanca?

- Ona omogućava najprecizniju vizuelizaciju svih tkiva i organa, samim tim i dijagnostiku velikog broja oboljenja i povreda. Postoji već nekoliko decenija, ali je njen značaj poslednjih 10-15 godina toliko veliki da se danas u svetu na godišnjem nivou pregleda na desetine miliona ljudi, brojka raste oko 10-15% godišnje: ukoliko postoji određena promena u telu, zahvaljujući MR može da se utvrdi tačna lokalizacija, odnos sa okolnim strukturama, krvnim sudovima, kakvog je sastava, pa lekari i hirurzi mogu da odrede odgovarajući način lečenja.

Da li ima negativne efekte?

- Emitujući radio-talase, MR registruje brojne promene struktura i funkcija u pojedinim regijama tela. Metoda je potpuno neinvazivna i bez ikakvih štetnih efekata jonizujućeg zračenja po pacijenta.

Neki se plaše nepoznatog...

- Kada dođete u situaciju da vas lekar pošalje na magnetnu, ne treba da se pribojavate ovakvog načina snimanja. Ipak, moguće je primeniti analgo-sedaciju uz prisustvo i asistenciju specijaliste anestezilogoga, ili uzeti lek za smirenje.

Povezane vesti

Kako pomoći klaustofobičarima?

- Kod nekih pacijenata postoji neprijatnost prilikom boravka u zatvorenom prostoru, pojedini ne mogu da izdrže pregled do kraja. Blagi san rešiće problem, a anesteziolog će takođe sve vreme pratiti pacijenta.

Može li pacijent da prekine snimanje?

- Na raspolaganju mu je pumpica i pritiskanjem može da prekine pregled ako ima neki problem. Česte su, recimo, reakcije na zvuk. U toku rada aparata čuje se buka nalik lupanju, potiče od promene gradijenata magnetnog polja i normalna je tehnička karakteristika aparata, na šta bi svaki radiolog trebalo da upozori pacijenta.

Šta najčešće snimate?

- Najveći procenat jeste snimanje glave, kičmenog stuba, zglobova i mekih tkiva, od velikog je značaja u dijagnostici povreda kako kod profesionalnih sportista i rekreativaca, tako i kod degenerativnih i drugih promena na zglobovima, koje su veoma česte.

Da li preporučujete kontrast?

- Nije uvek obavezan. Specifičnost snimanja zglobova s kontrastom (MR artrografija) jeste to što se dobija detaljan prikaz malih struktura unutar zglobova i promena na njima, običnim pregledom na MR ne mogu se uočiti. Kontrast se daje direktno u zglob vođen pod kontrolom UZ i omogućava savršen prikaz manjih tetiva, labruma, hrskavica i ligamenata. Može se primeniti na svim zglobovima, a najveću primenu ima na zglobovima ramena, kolena, lakta i ručnog zgloba.

Radite i snimanje srca?

- MR srca je najsavremenija dijagnostika kojom se procenjuju morfološke i funkcionalne karakteristike srca. Koronarna oboljenja srca su vodeći uzročnik smrtnosti u našoj populaciji, dobro je da postoji mogućnost neinvazivne dijagnostike koja pruža mogućnost otkrivanja velikog broja srčanih oboljenja. Indikacije su veoma brojne i u stalnom su porastu, među njima su najvažnije kardiomiopatije, miokarditisi, razna oboljenja perikarda i srčanih zalizaka, tumorske promene srca, koje se veoma retko sreću.

  Izvor:

Koje su prednosti pregleda?

- Prednosti nad ostalim vrstama dijagnostike su u tome što daje mnogo bolju procenu globalne i regionalne funkcije srca, samog izgleda srca, srčanog mišića i tkiva. Moram naglasiti da ova vrsta pregleda ne zamenjuje standardni pregled kod kardiologa, EKG i UZ srca i kardiolog je jedini koji indikuje MR.

Povezane vesti

Da li otkrivate vrstu tumora ako postoji?

- Da li je benigan ili ne u domenu je patohistologije, na MR možemo da posumnjamo na malignost promene, a poneki put decidirano možemo reći da je reč o najobičnijoj dobroćudnoj promeni. Potrebno je veliko iskustvo radiologa.

Znači, treba da biramo radiologa, a ne mašinu.

- Često se susrećem s pitanjem da li je najbitnije da aparat MR bude najnovije generacije. To nije presudno (važno je da se redovno održava i da ima jačinu magnetnog polja najmanje od 1,5 tesla), već ko dijagnostikuje - čita vaše nalaze. Uvek je ljudski faktor najbitniji: radiolog treba da zna šta gleda, kako da napiše izveštaj da bi lekar mogao da vas leči. Dakle, uvek tražite radiologa, a ne mašinu!

U MR sali pacijent leži na stolu aparata koji se u toku snimanja uvlači u prsten/cev. Pregled traje 15-30 min. ako je u pitanju jedna regija snimanja, više regija zahteva srazmerno duže vreme. Postupak je potpuno bezbolan, veoma je važno da se pacijent u toku pregleda ne pomera. Zdravstveni radnik iz susedne sobe posmatra pacijenta kroz staklo i putem video-nadzora, u stalnoj su komunikaciji.

Metalni delići na telu ili garderobi u magnetnom polju mogu da nanesu štetu pacijentu i osoblju. U MR salu zato ne treba unositi naočare, nakit, satove, šnale, kaiševe, ključeve, zubne proteze, aparate za sluh i sl.

Svi koji imaju ugrađene veštačke proteze zglobova treba da imaju napismeno od kog su materijala, ili da imaju karticu na kojoj pišu podaci o protezi. Poslednjih dvadesetak godina ugrađuju se od legura titanijuma i nisu kontraindikacija za MR, kao ni pejsmejkeri novije generacije. Mirni mogu da budu i oni koji su prilikom tetoviranja koristili savremene biorazgradive boje. Stariji pejsmejkeri i očni i ušni implantati, meci i šrapneli predstavljaju kontraindikaciju.

Tekst: Branka Mitrović

Izvor: Lena/Kurir

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije