Većina holesterola se proizvodi u ljudskom telu, dok se izvesna količina unosi putem hrane. Najviše ga ima u jetri, kičmenoj moždini i mozgu.

Oko 95 odsto holesterola koji iz žuči dospe u creva, reapsorbuje se (ponovo upija) i putem jetrinih krvnih sudova opet dospeva u jetru, gde se "reciklira"!

Koja je uloga masnih kapljica, odnosno "loptica" u krvi?

U krvi se nalazi široka lepeza lipoproteina, kojima se transportuje holesterol, u vidu manjih ili većih masnih kapljica, pa otuda potiču i različiti nazivi. Bez obzira na to što je holesterol neophodan za život, njegovi visoki nivoi u krvi su združeni sa aterosklerozom. Poželjan odnos totalnog holesterola prema "lošem" (LDL) je pet prema jedan. Ako je manji, tim bolje.

Koja je uloga "dobrog" holesterola?

Loptice "dobrog" holesterola (HDL) transportuju "rđav" holesterol nazad u jetru, da bi se izlučio u creva putem žuči - što je izuzetno korisno. Ukoliko je veći broj tih čestica, to je čišćenje "lošeg" holesterola veće. Ako je smanjen nivo HDL-a, eto prilike za razvoj ateroskleroze, koja uglavnom napada arterije, pa otuda i njen naziv.

Kako se odbraniti od nastanka hiperlipidemije, to jest povećanja nivoa masnih supstanci - holesterola u organizmu?l Pre svega, pomoću odgovarajuće ishrane, u kojoj treba da dominiraju voće, povrće, žitarice (crni i ražani hleb - u njemu se nalazi betaglukan, koji posebno snižava nivo holesterola), kuvani pirinač, krompir, riba, piletina, omega-3 nezasićene masne kiseline, linolna kiselina, maslinovo i riblje ulje.

Da li snižen nivo "dobrog" holesterola utiče i na druge funkcije u našem telu?

Postoje dokazi o povezanosti nivoa HDL-a i pojave demencije. Naime, osobe sa povišenim HDL-om pokazuju manju sklonost ka toj bolesti. Takođe se kod osoba u kasnim srednjim godinama povezuje gubitak memorije sa sniženim nivoom jedne frakcije HDL-a. Oko jedna trećina do jedna četvrtina holesterola u našoj krvi se prenosi pomoću HDL-a!

Da li hormoni mogu da povećaju holesterol?

Količinu holesterola može da poveća nedostatak hormona štitne žlezde (tiroksina), zbog smanjenog metabolizma. Takođe, porast holesterola se uočava kod šećerne bolesti, jer zbog povećanja ugljenih hidrata dolazi do mobilizacije masti u krvotoku.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna