Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IDETE NA ZIMOVANJE? Evo šta obavezno morate imati u putnoj apoteci

Kako vam odmor ne bi pokvarili prehlada, povišena temperatura, upala mišića ili pak žuljevi i opekotine, opremite putnu apoteku neophodnim medikamentima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da vas ništa ne bi dočekalo nespremne na zimovanju, sa sobom ponesite i malu putnu apoteku, a kombinaciju lekova i potrepština sastavite u zavisnosti od svog zdravstvenog stanja.

Povezane vesti

– Pre svega, neophodno je da ponesete svoju redovnu terapiju, jer je bitno uzimati je i za vreme zimovanja, što ljudi često zaborave ili zanemare. Ako onaj ko putuje boluje od depresije, visokog pritiska, dijabetesa ili bilo koje druge bolesti, neophodno je proveriti zalihu lekova za period kad je na putu. Trudnice se obavezno moraju posavetovati sa svojim ginekologom i zajednički doneti odluku o putovanju. Što se dece tiče, bitno je pripremiti ih za putovanje. Ako je dete sklono mučnini za vreme vožnje, kisele bombone i gazirana pića mogu biti preventiva – ističe dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nikako ne zaboravite sredstva za rane ili žuljeve. Takav pribor trebalo bi da se sastoji od antiseptika, sterilne gaze, zavoja i flastera.

– Trebalo bi poneti i lekove protiv bolova, za snižavanje visoke telesne temperature i protiv simptoma prehlade i gripa. Ako imate osetljiv stomak, ponesite neki probiotik ili aktivni ugalj - ističe naš sagovornik.

Naravno, veoma je važno i pravilno čuvanje lekova: na jednom mestu, u originalnoj ambalaži i s uputstvima za upotrebu. Dijabetičari koji koriste insulin posebnu pažnju treba da obrate na prevoz, jer većina ovih preparata mora biti na temperaturi od 4 °C, pa ga je potrebno nositi u putnom frižideru. Jedna od opasnosti na skijanju jeste i jako sunce. Često se potcenjuje opasnost od sunca na planini jer se UV zračenje pogrešno vezuje samo za leto i more. Na planini sunce može biti veoma opasno, pa je neophodno poneti kremu za lice s visokom UV zaštitom, kako bi se izbegle opekotine koje su, nažalost, veoma česte.

  Izvor:

– Postoji čitav niz lekova koji izazivaju preosetljivost kože na dejstvo sunčevih zraka (foto-senzitivnost), kao što su pojedini antibiotici, analgetici i hormonski preparati. Ukoliko koristite neke od pomenutih preparata, a bićete izloženi pojačanom sunčevom zračenju, obavezno se posavetujte s lekarom ili farmaceutom – ističe dr Samardžić.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije