• Sastojci:
  • Kupus
  • Repa
  • Šargarepa
  • Sok od limuna
  • Maslinovo ulje

Izrendajte kupus, repu i šargarepu u razmeri 3:1:1. Na to dodajte začinsko bilje po svom ukusu (peršun, celer…).  Izmešajte povrće kako bi se oslobodio sok.

Zatim dodajte malo soka od limuna.

Na kraju dodajte maslinovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja po vašem izboru.

Salatu nemojte soliti. To je to!

Vaš obrok je spreman, jedite ovu salatu za večeru tri dana i videćete prve rezultate koji će vas oduševiti.

Ovo su zdravstvene prednosti kupusa:

1. Pomaže u prevenciji raka

Kupus sadrži supstancu glikozid sinigrin, za koji se pokazalo, u različitim istraživanjima d apomaže kod raka prostate, debelog creva i raka mokraćne bešike. Da biste dobili što više zdravih materija iz kupusa jedite ga sirovog ili blago kuvanog.

2. Održava dobar nivo holesterola

Kupus je odličan izvor vlakana, koja su povezana s nižim nivoima holesterola. Kada konzumirate kupus, on „radi“ sa žučnim kiselinama u probavnom procesu u uklanjanju holesterola iz krvi.

3. Oslobađa organizam od slobodnih radikala

Antioksidansi u kupusu pomaže organizmu da se oslobodi od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak i bolesti srca, tako da konzumiranje kupusa bogatog antioksidansima smanjuje rizik od ovih bolesti.

Kupus takođe ima i neka antiupalna svojstva. Redovno konzumiranje kupusa može smanjiti upalu u telu, što smanjuje tegobe izazvane hroničnim bolestima kao što je artritis.

4. Koristi sistemu za varenje

Vlakana u kupusu su odlična za probavu, a postoje i mnoge druge hranjive materije u kupusu koje podržavaju zdravlje želuca i creva. Kupus takođe pomaže u održavanju zdravu crevnu floru smanjujući razvoj loših bakterija i ubrzavajući razvoj dobrih bakterija.

5. Jača imunološki sistem

Mnogi ljudi se čude kada saznaju da kupus zapravo ima više vitamina C od mnogih agruma. Kada unesete u organizam dovoljnu količinu vitamina C, imunološki sistem jača i telo se može efikasno boriti protiv bolesti i infekcija. Takođe, ubrzava oporavak oštećenog tkiva i zarastanje rana.

6. Koristi nervnom sistemu

Kupus sadrži jod, a dovoljan unos joda je povezan s zdravim radom nervnog sistema i mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da crveni kupus smanjuje nakupljanje plaka u mozgu koji dovodi do Alzheimerove bolesti.

Izvor: Espreso / Dnevno