Generacijama se  prenose verovanja koja se tiču zdravlja i te predrasude teško se menjaju. Prikupili smo podatke o najčešćim mitovima vezanim za navike koje doprinose ili škode zdravlju. Izdvojili smo nekoliko uvreženih zabluda, ali i istina o zdravlju. 

PROČITAJTE VIŠE: KAKO DA ZASPITE ZA 10 MINUTA: trik sa običnom kuhinjskom gumicom može da vas reši nesanice (VIDEO)

Krv je telesna tečnost

Tačno. Krv se sastoji od 55 odsto tečne krvne plazme i 45 odsto čvrstih krivnih ćelija. Krv sadrži elemente neophodne za sve vitalne funkcije organizma. Zahvajujući tome što je tečna, ti neophodni elementi uspevaju da stignu do svog cilja – ćelija, tkiva i organa u našem telu.

Žene češće pate od anemije

Tačno. Anemiju ima više ljudi nego što se to misli. Prema nekim istraživanjima, od nedostatka gvožđa pati čak petina žena u svim životnim dobima, polovina trudnica, tri odsto muškaraca i oko četvrtina dece mlađe od tri godine.

Organizmu su najviše potrebni makroelementi

Delimično tačno. Našem organizmu podjednako su potrebni makroelementi, mikroelementi i elementi u tragovima. Makroelementi su kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, natrijum, hlor i sumpor. Kako organizmu treba više od 100 mg dnevno, nazivaju se makroelementima. Mikroelementi su: cink, mangan, gvožđe, fluor, bakar i jod. Našem organizmu je potrebna dnevna doza znatno manja od 100 mg, pa se zato tako i nazivaju. Elementi u tragovima su: selen, bor, hrom, silicijum, molibden i kobalt, koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma, ali se njihova neophodna količina meri u mikrogramima.

DA LI HRANA POMAŽE KOD ANEMIJE? SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Ishrana pomaže protiv anemije

Tačno. Hrana bogata gvožđem jeste dragocena, ali u prevenciji anemije koja se javlja zbog nedostatka gvožđa. Hemijski oblici gvožđa nalaze se u crvenom mesu (govedina i jagnjetina), dok ga manje ima u svinjetini, piletini i ribi. 

Nehemijski oblik gvožđa telo usvaja deset puta teže, a sadrže ga žitarice i mahunarke. Njegova apsorpcija se može povećati unosom vitamina C.

Kafa, čaj i mleko mogu smanjiti usvajanje gvožđa pa ih zato izbegavajte uz obrok.

PROČITAJTE VIŠE:STRANA NA KOJOJ SPAVATE UTIČE NA CELOKUPNO ZDRAVLJE: evo u kojoj pozi treba da spavate za dobru limfnu drenažu, bolji rad srca i slezine


Vitamin A koristi protiv kamena u bubregu

Tačno. Tog vitamina ima u kajsijama, šargarepi, mahunarkama, kukuruzu, paradajzu, spanaću, tunjevini, jajima, svežem ovčjem siru, peršunu... Međutim ako povećate unos vitamina A, ne smete zaboraviti da količinu soli svedete na minimum. 

Astma kvari ljubavni život

Tačno. Iako će mnogi reći da to nije tačno, ipak astma utiče na kvalitet seksa. Istraživanje u kome je učestvovalo nekoliko stotina astmatičara dalo je sledeći rezultat: 38 odsto njih oseća smetnje pri disanju tokom seksualnog odnosa, 31 odsto smatra da im bolest utiče na seksualni život, a trećina uzima sredstva za povećavanje seksualne moći.

Impetigo se češće javlja leti

Tačno. Impetigo je zarazna infekcija kože izazvana jednom od dve bakterija: streptokokom grupe A ili stafilokokom aureus. Može se pojaviti na bilo kojem delu tela, ali najčešće oko usta i nosa, a ređe na rukama i nogama. Prepoznatljiva je po stvaranju gnojnih mehurića. Češća je leti kada je koža nezaštićenija odnosno izloženija manjim traumama. Veoma je važno pravovremeno i adekvatno lečenje.

Tekst: Žaklina Milenkoivć

Izvor Lepa & Srećna