Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUŽI ŽIVOTNI VEK ZAHVALJUJUĆI PORODICI: evo koji narod živi najduže i zašto

Do skoro domovina najdugovečnijeg naroda na svetu, Japan, silazi na drugo mesto...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema najnovijoj studiji Instituta za merenje i procenu zdravlja u Sijetlu, Španija će do 2040. godine da prestigne Japan i zauzeće prvo mesto u svetu na tabeli kada je reč o očekivanom životnom veku.

Ljudi u Španiji živeće u proseku 85,8 godina, dok će u Japanu to biti 85,7.

PROČITAJTE JOŠ: OSLOBODITE SE FOBIJA: kako nam strahovi zagorčavaju život (VEŽBA PROTIV STRAHA)

Razlog zašto će Španci uskoro biti najdugovečniji narod na svetu krije se u tri veoma bitne stvari - mediteranskoj ishrani, negovanju porodičnih veza i uređenom, besplatnom sistemu zdravstvene zaštite koji je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, sedmi najbolji na svetu.

Kada su novinari Gardijana u Madridu zaustavili ženu koja je izgledala kao da je bila u kasnim pedesetim, a imala je 75, na pitanje u čemu je tajna njenog mladolikog izgleda, otkrila je: "To je maslinovo ulje, povrće, voće, riba, ne previše mesa, malo piva i vina. Oh, i treba da uživate u životu, prijateljima i, pre svega, u svojoj porodici".

Antonio Abelan iz istraživačke grupe za starenje u španskom Nacionalnom istraživačkom veću rekao je da su rezultati istraživanja u skladu s priznatim trendom i da se životni vek u Španiji približava vrhunskim zemljama poput Japana.

"Sigurno da je mediteranska ishrana odigrala veliku ulogu u tome, ali ključni su i društveni i porodični odnosi. Kao i druge mediteranske zemlje, Španija zaista vrednuje to porodično bogatstvo: veze porodice; bliskost porodice. To nije jedina niti najvažnija stvar, ali mislim da na neki način može da objasni razlike između Španije i drugih zemalja. To je bonus. Ako živite bolje, na kraju ćete živeti duže", istakao je Abelan.

Na listi najdugovečnijih nacija posle Španije i Japana, na trećem mestu našao se Singapur (85,4 godine). Potom slede Portugal i Italija (84,5 godina), Izrael (84,4), Francuska (84,3), Luksemburg i Australija (84,1 godina).

Izvor: Kurir/ Tanjug

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije