Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI VAM TREBA MAGNETNA REZONANCA: šta otkriva MR, koliko traje i zašto se čeka

Magnetna rezonanca omogućava najprecizniju vizualizaciju svih tkiva i organa, a samim tim i dijagnostiku mnogih oboljenja – onkoloških i sistemskih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad dođete u situaciju da vas lekar pošalje na magnetnu, ne treba da se pribojavate ovakvog načina snimanja. Magnetna rezonanca je, kako se to stručno kaže, neinvazivna radiološka dijagnostička metoda. Potom, što je veoma važno, omogućava najprecizniju vizualizaciju svih tkiva i organa, a samim tim i dijagnostiku mnogih oboljenja – onkoloških i sistemskih. Gotovo je nezaobilazna i u dijagnostici različitih povreda zglobova i mekih tkiva.

PROČITAJTE VIŠE: Jednostavan test zdravlja: izračunajte koliko je vaš organizam zapravo star

- Magnetna rezonanca na najsavršeniji način prikazuje tkiva i organe, a samim tim i određene promene u njima. Zato je danas toliko važna u dijagnostici. Ako postoji određena promena u telu, zahvaljujući njoj možemo utvrditi gde se tačno nalazi, kakav je odnos s okolnim strukturama, krvnim sudovima, kakvog je sastava... Na osnovu ovih informacija lekari mogu da izaberu odgovarajući način lečenja - objašnjava dr sc. med. Bojan Banko, specijalista radiologije, i rešava najveće nedoumice u vezi s ovakvim snimanjima.

Da li je najbitnije da aparat MR bude najnovije generacije?

– To nije presudno. i novi aparati posle nekoliko godina postanu polovni, ali su i te kako dobri. Važno je da se redovno održavaju. Standard je da aparat za MR ima jačinu magnetnog polja najmanje od 1,5 T (tesla), a sve ispod toga danas je neprihvatljivo. S druge strane, presudno je ko vam tumači nalaze. Važno je da radiolog zna šta da gleda i kako da napiše izveštaj da bi kasnije lekar kod koga idete znao kako će vas lečiti.

Na snimanje MR ide se samo kada postoji sumnja na rak?

– Onkološke bolesti su samo jedan deo indikacija. Povrede, sportske i druge, kao i sistemske bolesti takođe su velika indikacija za ovu vrstu pregleda. Istina je da se danas u svetu, pa i kod nas u pojedinim privatnim klinikama, MR koristi za sistematske, tzv. skrining preglede. Cilj im je prevencija bolesti kod zdrave populacije, pošto na najbrži način dobijate kompletan uvid u stanje vašeg organizma.

Koliko dugo traje pregled?

– Pregled najčešće traje od petnaest minuta do pola sata.

Ko nije kandidat za snimanje MR?

– Ko ima ugrađene veštačke proteze zglobova, trebalo bi da ima napismeno od kog je materijala ili da ima karticu na kojoj pišu podaci o protezi. Poslednjih dvadesetak godina sve te proteze su od legura titanijuma i nisu prepreka za snimanje. Pejsmejkeri najnovije generacije takođe su kompatibilni sa MR, ali dosta ljudi još uvek ima pejsmejkere starijeg datuma koji su apsolutna kontraindikacija. Očni i ušni implantanti takođe predstavljaju kontraindikaciju za snimanje. Današnje biorazgradive boje koje se koriste prilikom tetoviranja nisu smetnja za snimanje.

Šta ako se pacijenti plaše zatvorenog prostora?

– Kod mnogih pacijenata postoji neprijatnost prilikom boravka u zatvorenom prostoru, dok oni koji pate od klaustrofobije najčešće ne mogu da izdrže pregled do kraja. U tim slučajevima oni se uvode u anlagosedaciju (blagi san) i sve vreme ih prati anesteziolog.

Može li MR da pokaže da li se radi o benignom ili malignom tumoru?

– Mi možemo samo da posumnjamo, a da li je nešto benigno ili nije, ipak je domen patohistologije. Ponekad, na osnovu izgleda neke promene na različitim sekvencama i presecima, možemo posumnjati na malignost ili reći da se radi o dobroćudnoj promeni. To nije uvek jednostavno, potrebno je veliko iskustvo. Zato birajte radiologa, a ne mašinu.

Zašto imamo tako duge liste čekanja na MR?

– U Kliničkom centru Srbije rade najbolji radiolozi, s velikim kliničkim iskustvom, pa bi svi želeli da se leče tamo i tako nastaju tolike liste čekanja. Uvođenje privatnih ordinacija i klinika koje imaju MR u sistem državnog zdravstvenog osiguranja bi moglo trajno i značajno smanjiti liste čekanja.

Tekst: V. Nedeljković

Izvor:Blic

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije