Pre nekoliko godina naučnici su otkrili da se mikroplastika nalazi u morskoj soli, ali do sada niko nije znao u kojoj meri. Prema novoj studiji, u kojoj su istraživači ispitivali morsku, kamenu i so dobijenu iz jezera, 90 odsto soli koju koristimo sadrži mikroplastiku.

Istraživači iz Južne Koreje, zajedno sa istraživačima iz organizacije Grinpis istočne Azije, su testirali 39 marki soli od kojih je 36 sadržalo mikroplastiku. Ova studija je prva koja je istražila povezanost mikroplastike soli sa zagađenim okruženjem. 

"Nalazi ukazuju da je mikroplastika pronađena u soli jako povezana sa količinom zagađenja u određenim oblastima", kaže Sung-Kju Kim, profesor marinske ekologije sa Univerziteta Inčon u Južnoj Koreji.

Ispitani su uzorci soli iz 21 države iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike. Tri marke soli koje nisu sadržale mikroplastiku su rafinisana morska so iz Tajvana, rafinisana kamena so iz Kine i nerafinisana morska so iz Francuske proizvedena solarnim isparavanjem.

Gustina mirkoplastike u soli varira među različitim markama. Istraživanje je pokazalo da so koja sadrži najveću količinu mikroplastike dolazi iz Indonezije, a nepovezana studija iz 2015. godine je takođe otkrila i da je Indonezija na drugom mestu u svetu po zagađenosti.

Ova studija takođe procenjuje da odrasla osoba godišnje unese u sebe 2.000 komadića mikroplastike putem soli. Ali koliko je ova količina štetna, ostaje misterija. 

Izvor: National Geographic