Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO MI SE VRTI U GLAVI: 20 najčešćih uzroka vrtoglavice

Poremećaj ravnoteže može imati više uzroka, ali simptome treba ozbiljno shvatiti jer mogu ukazivati na teže oboljenje.

  Izvor: Shutterstock

Vrtoglavica (vertigo) je poremećaj koji se ispoljava kroz iluziju kretanja u prostoru, u vidu okretanja predmeta koji se nalaze u okolini ili osećaja okretanja ili kretanja same osobe. Takav utisak može biti praćen pokretima očiju, mučninom i nagonom na povraćanje, a prati ga i nestabilnost pri hodu i stajanju.

PROČITAJTE VIŠE:KAKO DA ZNATE DA TELU NEDOSTAJE GVOŽĐE: ovi simptomi ukazuju na ovo opasno stanje, a evo kako se leči

– Uporna vrtoglavica onemogućava normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, što je praćeno stalnom brigom i strahom od pada. Na ove probleme žali se svaki petnaesti pacijent – reči su pukovnik Doc. dr Toplice Lepića, neurologa u Klinici za neurologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Osnova vrtoglavice je skrivena u perifernim ili centralnim organima, koji su u telu zaduženi za održavanje ravnoteže. Ono zavisi od obrade informacija koje u mozak prosleđuju čula ravnoteže i vida, ali i čula u koži, mišićima i zglobovima, koji šalju podatke o pokretima i položaju tela. Poremećaj ravnoteže i vrtoglavicu prouzrokuje pogrešna informacija koju navedeni čulni organi dostavljaju mozgu, ili nemogućnost mozga da obradi informacije koje dobija. 

S obzirom na to, poreklo vrtoglavice može biti centralno (ako je posledica oštećenja mozga ili moždanog stabla) ili periferno (ako je uzrokovana poremećajem čulnih organa i nerava koji ih povezuju s mozgom).

Kako se otkriva uzrok vrtoglavice

Vrtoglavica nije bolest nego simptom koji može izazvati više od 300 uzroka. Najčešći su: položajna vrtoglavica, upala vestibularnog nerva, Menijerova bolest, tumor slušnog nerva, poremećaji protoka krvi u mozgu, promene vratne kičme, povrede, prekomerna naprezanja mišića, starije životno doba, napetost, stres. Takođe, uzroci mogu biti i migrena, moždani udar, multipla skleroza, anemija, alergija, ateroskleroza, herpes, ali i trovanje nikotinom ili alkoholom.  

Prilikom utvrđivanja uzroka vrtoglavice učestvuju stručnjaci raznih specijalnosti: neurolog, otorinolaringolog i fizijatar, a kod dece i neuropedijatar. Od neprocenjive važnosti je opis obolelog o prirodi problema, njegovim aktivnostima pre napada, eventualnim povredama glave i vrata ili hroničnim bolestima.

Prva pomoć kod vrtoglavice

Osobu koja ima napade vrtoglavice prvo treba smiriti i oprezno staviti u najzgodniji položaj za glavu. Tegobe se ublažavaju strogim mirovanjem zatvorenih očiju, a po potrebi i uzimanjem sredstava za smirenje i protiv povraćanja. 

Nikotin, alkohol i crna kafa se ne preporučuju, a prvih 24 sata treba jesti neslanu hranu. Korisno je postupno opuštanje mišića uz ispravno disanje, psihičko opuštanje, masažu glave i vrata. 

Neki oblici vrtoglavice zahtevaju lečenje medikamentima, a kod upala koje mogu prouzrokovati vrtoglavicu daju se i antibiotici. Specifična terapija primenjuje se i kod vrtoglavice prouzrokovane moždanim udarom i demijaliziranim bolestima. Tumori vestibularnog nerva leče se hirurškom intervencijom. U slučaju uporne vrtoglavice treba pristupiti vestibularnoj rehabilitaciji, koja je zasnovana na redovnim vežbama pacijenta. 

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije