Kašalj je odbrambeni refleksni mehanizam tela kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. To nije bolest, već simptom koji ukazuje na neki problem. Ukoliko vam traje duže od mesec dana, neophodno je da se obratite lekaru jer organizam možda signalizira da je u pitanju nešto ozbiljnije. O tome šta sve kašalj pokušava da nam kaže, razgovarali smo sa prof. dr Aleksandrom Dudvarski Ilić, pulmologom iz Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Hronični, uz grebanje

Iako ova vrsta kašlja ne stvara šlajm, imate osećaj slivanja niz grlo, a ponekad vam se može činiti kao da u grlu imate knedlu.

Uzrok: Slivanje sluzi niz grlo je u sedam odsto slučajeva uzrok kašlja. Uobičajeno, naš organizam dnevno proizvede do dva litra čiste sluzi iz žlezda koje povezuju nos i sinuse, i ona se obično neprimetno sliva niz grlo. Međutim, kada postane gusta ili obilna (kod alergijske reakcije, prehlade ili gripa) slivanje niz grlo izaziva kašalj.

Lečenje: Nesteroidne kapi za nos ili običan fiziološki rastvor pružiće vam trenutno olakšanje smanjujući otečenost u nosu i slivanje šlajma. Prilikom ukapavanja zabacite glavu da biste spečili curenje u grlo. Ako koristite sprej, tada je lakše da pognete glavu. Ne treba zaboraviti da je upotreba kapi za nos dozvoljena samo pet dana, jer se pri dugotrajnom korišćenju mogu javiti sasvim suprotni efekti ili se stanje može pogoršati. Ispiranje nosa običnom slanom vodom ili fiziološkim rastvorom vrlo je korisna metoda koju treba češće primenjivati.

Suv, uz teško disanje

Često kašljete noću ili ujutro kada ustanete, uz otežano disanje i sviranje u grudima?

Uzrok: Jedan od krivaca može biti astma – desetina astmatičara čak i ne zna da je ima. Kada astmatičar dođe u kontakt s nečim što mu iritira disajne organe, mišići oko njih se stegnu, a sluzokoža otekne, pa disanje postaje teško. Kašalj prouzrokovan astmom može biti podstaknut prehladom, smehom ili naprezanjem, kontaktom sa određenom vrstom hrane ili alergenima (polen, buđ, duvanski dim, dlaka kućnih ljubimaca).

Lečenje: Pomoću testova lekar lako može postaviti dijagnozu. Terapija podrazumeva različite vrste pumpica da bi se otvorili disajni putevi i olakšalo disanje. Lečenje zavisi od stadijuma bolesti, a terapija se prilagođava svakom pacijentu pojedinačno.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEKOVITIJE VOĆE NA SVETU: zašto ove jeseni ne treba da što češće jedete nar

Pušački 

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma karakterističnih za pušače. Nastaje u donjim delovima respiratornog sistema

Uzrok: Male treplje koje oblažu disajne puteve, cilije, pomažu svakodnevno čišćenje pluća. Kod pušača sastojci duvanskog dima ih oštećuju ili parališu, zbog čega se pluća pune gustimšlajmom punim otrova, pa se kašalj javlja kao reakcija. Vremenom, u takvom sekretu se naseljavaju i virusi i bakterije, što može izazvati bronhitis i upalu pluća.

Lečenje: Ostavite cigarete!

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate kakav još kašalj postoji i na šta ukazuje!

PageBreak

Nalik na lavež

U ovom slučaju reč je o laringitisu, zapaljenju grkljana, važnog dela grla, a obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva. Simptomi su kašalj, promuklost, pritisak u grlu, blag bol, ređe otežano disanje, zamor i povišena temperatura.

Uzrok: Akutni laringitis može biti deo opšte infekcije disajnih puteva ili lokalizovan na sluzokoži grkljana.Može se javiti nakon prehlade ili gripa, a češći je zimi i u rano proleće. Hronični laringitis nastaje usled naprezanja glasnih žica, poremećaja normalne funkcije gornjih disajnih puteva, infekcije zuba, sinusa i krajnika, zloupotrebe alkohola i duvana, zbog prašine, dima i drugog zagađenja vazduha, klimatskih faktora i reumatizma.

Lečenje: Mirovanje, odmaranje glasnih žica i topla inhalacija. Pastile s jakom aromom mogu podstaći salivaciju, ublažiti bolno grlo i smiriti kašalj. 

Produktivan 

Ovakav kašalj je konstantan, s puno šlajma, propraćen otežanim disanjem, zviždanjem, stezanjem u grudima i poteškoćama s disanjem uz jutarnje pogoršanje. Simptomi se pojačavaju zimi i u fazama infekcije disajnih puteva.

Uzrok: Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) zajednički je naziv za hronični opstruktivni bronhitis i emfizem pluća. Kašalj nastaje usled zapaljenjskog procesa u plućima, koja gube elastičnost i nedovoljno se skupljaju i šire, što smanjuje priliv kiseonika u krvotok. HOBP najčešće pogađa ljude posle četrdesete godine, a glavni uzrok je pušenje, dok je u 10 odsto slučajeva krivac nasleđe ili aerozagađenje.

Lečenje: U slučaju HOBP-a oštećenje pluća je trajno, ali postoje lekovi koji mogu zaustaviti slabljenje plućne funkcije i ublažiti simptome. Najvažnije je da pacijent prestane da puši i izbegava pasivno pušenje, zatim da se više kreće i ojača gornji deo tela. Fizioterapija smanjuje lučenje šlajma, a određeni lekovi šire disajne puteve i olakšavaju protok vazduha. Pomažu i inhalacija i ovlaživači prostorija.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO UMIRITI UPORAN NOĆNI KAŠALJ: 5 načina da provedete noć bez kašlja

Izazvan lekovima

Obično se prvo oseti grebuckanje u dnu grla. Ono izaziva spazmatični suvi kašalj, koji može dovesti i do povraćanja. 

Uzrok: Neki lekovi mogu da izazovu nadražajni kašalj, pre svega inhibitori ACE za snižavanje pritiska. Pet odsto pacijenata koji uzimaju taj lek muči kašalj. Moguće je da preparat sprečava razlaganje hemijske supstance bradikinina koji dovodi do preterane osetljivosti nervnih završetaka u plućima.

Lečenje: Neka vam lekar promeni lek za snižavanje pritiska. Nedelju dana po prestanku uzimanja inhibitora ACE kašalj prolazi. 

Izazvan rakom pluća 

Konstantan bezrazložni kašalj, iskašljavanje krvavog ispljuvka, zadihanost. Može biti praćen bolom u grudima (prilikom kašlja ili udisanja) i ramenima, gubitkom apetita i mršavljenjem. Problem je u tome što su ti simptomi karakteristični i za plućnu infekciju. Poslednjih godina rak pluća je sve češći, tako da je izuzetno važno ne prenebregavati simptome i odmah potražiti lekarsku pomoć. 

Uzrok: Rak pluća je najsmrtonosnija vrsta te bolesti, a mnogi nje govi tipovi izazvani su pušenjem. Međutim, mora se imati u vidu i da 10 odsto obolelih nisu pušači. 

Lečenje:Zavisi od toga koliko je rak napredovao: hemioterapija, radioterapija, operativno lečenje.