Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSEĆATE GREBANJE U GRLU I KAŠLJETE: proverite na koje bolesti i probleme ukazuje vaš kašalj

U ovo doba godine mnogi od nas imaju ovaj problem, najčešće usled virusne infekcije. A kako to baš ume da bude iscrpljujuće, ne kaže se bez razloga da je neko „dosadan kao kašalj“.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kašalj je odbrambeni refleksni mehanizam tela kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. To nije bolest, već simptom koji ukazuje na neki problem. Ukoliko vam traje duže od mesec dana, neophodno je da se obratite lekaru jer organizam možda signalizira da je u pitanju nešto ozbiljnije. O tome šta sve kašalj pokušava da nam kaže, razgovarali smo sa prof. dr Aleksandrom Dudvarski Ilić, pulmologom iz Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Hronični, uz grebanje

Iako ova vrsta kašlja ne stvara šlajm, imate osećaj slivanja niz grlo, a ponekad vam se može činiti kao da u grlu imate knedlu.

Uzrok: Slivanje sluzi niz grlo je u sedam odsto slučajeva uzrok kašlja. Uobičajeno, naš organizam dnevno proizvede do dva litra čiste sluzi iz žlezda koje povezuju nos i sinuse, i ona se obično neprimetno sliva niz grlo. Međutim, kada postane gusta ili obilna (kod alergijske reakcije, prehlade ili gripa) slivanje niz grlo izaziva kašalj.

Lečenje: Nesteroidne kapi za nos ili običan fiziološki rastvor pružiće vam trenutno olakšanje smanjujući otečenost u nosu i slivanje šlajma. Prilikom ukapavanja zabacite glavu da biste spečili curenje u grlo. Ako koristite sprej, tada je lakše da pognete glavu. Ne treba zaboraviti da je upotreba kapi za nos dozvoljena samo pet dana, jer se pri dugotrajnom korišćenju mogu javiti sasvim suprotni efekti ili se stanje može pogoršati. Ispiranje nosa običnom slanom vodom ili fiziološkim rastvorom vrlo je korisna metoda koju treba češće primenjivati.

Suv, uz teško disanje

Često kašljete noću ili ujutro kada ustanete, uz otežano disanje i sviranje u grudima?

Uzrok: Jedan od krivaca može biti astma – desetina astmatičara čak i ne zna da je ima. Kada astmatičar dođe u kontakt s nečim što mu iritira disajne organe, mišići oko njih se stegnu, a sluzokoža otekne, pa disanje postaje teško. Kašalj prouzrokovan astmom može biti podstaknut prehladom, smehom ili naprezanjem, kontaktom sa određenom vrstom hrane ili alergenima (polen, buđ, duvanski dim, dlaka kućnih ljubimaca).

Lečenje: Pomoću testova lekar lako može postaviti dijagnozu. Terapija podrazumeva različite vrste pumpica da bi se otvorili disajni putevi i olakšalo disanje. Lečenje zavisi od stadijuma bolesti, a terapija se prilagođava svakom pacijentu pojedinačno.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEKOVITIJE VOĆE NA SVETU: zašto ove jeseni ne treba da što češće jedete nar

Pušački 

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma karakterističnih za pušače. Nastaje u donjim delovima respiratornog sistema

Uzrok: Male treplje koje oblažu disajne puteve, cilije, pomažu svakodnevno čišćenje pluća. Kod pušača sastojci duvanskog dima ih oštećuju ili parališu, zbog čega se pluća pune gustimšlajmom punim otrova, pa se kašalj javlja kao reakcija. Vremenom, u takvom sekretu se naseljavaju i virusi i bakterije, što može izazvati bronhitis i upalu pluća.

Lečenje: Ostavite cigarete!

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate kakav još kašalj postoji i na šta ukazuje!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije