Telesna težina, način života i ishrane najviše utiču na zdravlje celog organizma, ali stručnjaci otkrivaju da jedan oblik tela može da ukazuje na opasno oboljenje, piše Lepa & srećna.

Dijabetes tipa 2 nastaje kada pankreas ne stvara dovoljno insulina ili telo ne reaguje na insulin. Sve više ljudi širom sveta obolelo je od dijabetesa, a simptomi koji ukazuju na ovu bolest su: zamagljen vid, konstantan umor, naglo gubljenje težine i češća potreba za odlazak u toalet. Otkriveno je da jedan oblik tela ukazuje da postoji rizik od povišenog šećera - oblik jabuke.

Istraživanja pokazuju da osobe sa figurom u obliku jabuke (široka ramena i naslage u predelu stomaka i struka) imaju veći rizik da obole od dijabetesa u odnosu na osobe koje su građene u obliku kruške (širi kukovi u odnosu na stomak i struk). Osobe koje su gojazne imaju najveći rizik od ove bolesti, naročito oni sa masnim naslagama u predelu stomaka i struka. Istraživanja pokazuju da su osobe sa telom u obliku jabuke podložne i kardiovaskularnim oboljenjima. Ukoliko imate ovakav oblik tela, potražite savete stručnih lica i promenite životne navike.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠOKANTNO OTKRIĆE! SODA BIKARBONA LEČI OPASNE BOLESTI

AKO IMATE VISOK PRITISAK, OVO POVRĆE TREBA DA JEDETE

POGLEDAJTE NAJLEPŠE PATIKE ZA JESEN 2018. GODINE

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA VISOK HOLESTEROL: ako ovo vidite na oku, povećana vam je masnoća u krvi

Visok holesterol može uzrokovati opasna srčana oboljenja, a evo koji simptomi otkrivaju da imate povišene masnoće u krvi, piše Lepa & Srećna.

Povišen holesterol najčešće je uzrokovan nezdravom ishranom, pušenjem, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili genetskom predispozicijom za srčana oboljenja. Iako osobe sa povišenim holesterolom uglavnom ne pokauzuju nikakve simptome, mogu se javiti bolovi u stomaku, poremećaj cirkulacije, promene na koži, kao i promene na očima.

Stručnjaci ističu da pojava sivog kruga ili belog kruga, odnosno prstena, oko dužice ili šarenice oka može da ukazuje na holesterol. Ova promena na oku se uglavnom javlja kod starijih osoba i bezopasna je, ali u nekim slučajevima može da bude znak da imate visok holesterol ili imate ksantelazmu (žućkaste promene u unutrašnjosti očnog kapka). Ukoliko primetite sivi krug u oku, uradite analize u laboratoriji i obavezno posetite ofatmologa.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE ZNAK DA IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM

ZAŠTO TREBA DA JEDETE LJUTE PAPRIČICE

KAKO DA PREPOZNATE OPASNU INFEKCIJU UVETA