Hranljive materije iz breskve u potpunosti mogu da se mere sa njenim prijatnim ukusom i osvežavajućim efektom koji ima u vrelim letnjim danima. Naime, nedavna naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca. Ovo je samo još jedna u nizu dobrobiti koje ovo voće ima na organizam.

Slatke i sočne breskve efikasno umanjuju povišen krvni pritisak, korisne su i za očuvanje dobrog vida, meke i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda.

Naročito se preporučuju deci, jer je vitamin B2, kojim obiluju, zaslužan za pravilan rast i razvoj. Osim toga, breskva podstiče varenje, posebno teško svarljive i masne hrane, jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

Breskva ima i snažan diuretski efekat, pročišćava organizam, a pripisuju joj se i terapeutska dejstva u slučaju kancera. Ova voćka obiluje antioksidansima, od kojih najviše sadrži beta-karotin, vitamin C i selen.

Takođe, breskva povoljno deluje na funkcionisanje imunog sistema, rad štitaste žlezde i zaštitu srca. Pomaže kod depresije, premora i nervoze. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih oboljenja.

Postoji više od 2.000 vrsta bresaka nastalih ukrštanjem, ali sve vrste sadrže obilje hranljivih materija, a vrlo su niskokalorične.

ČAJ ZA TRUDNICE

Čaj od lista breskve preporučuje se protiv povraćanja u periodu trudnoće. Pedeset grama suvog lista prelije se sa pet decilitara vrele vode, ostavi se poklopljeno dok se ne ohladi. Procediti i preko noći ostaviti u frižideru. Ujutro se zagreje i pije na prazan želudac, a zatim ista količina na svaka dva sata.

Tekst: V. N.

Izvor: Espreso / Novosti