Ograničiti unos kalorija preko hrane da bismo bez griže savesti pili alkoholna pića, koja su sama po sebi vrlo kalorična, kao i da bismo povećali efekat alkohola, a uz to redovno ići u teretanu da bismo ostali u kondiciji i izgledali privlačno...

Ovo je obrazac ponašanja koji je najpre osvojio američke studente, da bi se kasnije proširio i na celu Evropu, pišeLepa & Srećna. Novi fenomen nazvan alkoreksija podrazumeva ispijanje alkohola u velikim količinama u kombinaciji sa ograničenim unosom hrane i intenzivnom fizičkom aktivnošću.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO GLADUJETE 72 SATA: ovaj čovek je oslabio više od 3 kilograma za 3 dana

Na taj način ona ruši dosadašnju predstavu o ljudima koji brinu o svom zdravlju i kondiciji, tako što upražnjavaju neki sport ili redovno odlaze u teretanu. Smatralo se da te osobe vode zdrav život uz umerenu i kvalitetnu ishranu, i ne preteruju u upotrebi alkohola ili uopšte ne piju. Ovo je, dakle, fenomen koji je spojio na prvi pogled nespojive oblike ponašanja i u čijoj osnovi možda stoji instant-filozofija: ostvariti cilj što pre, bez obzira na posledice.

Ponašanje koje podrazumeva manju količinu hrane da alkohol koji se popije ne bi povećao kilažu, dobilo je sopstveni termin sažimanjem dva pojma – alkohol i anoreksija, objašnjava psiholog Rebeka Šankland, autorka knjige Poremećaji ishrane. Ovaj novi trend, naročito popularan među mladima, prema njenim rečima, može izazvati ozbiljne poremećaje ishrane, kao što su anoreksija ili bulimija. 
Mada ovaj fenomen obuhvata mlade ljude širom naše planete, još nije klinički potvrđen. Njegov okidač je isti kao i kod anoreksije i bulimije, a to je ekstremni strah od gojaznosti.   Pijanke su na američkim koledžima sastavni deo studentskog života, pa studenti praktikuju alkoreksiju s namerom da povećaju efekat pića ili pak da smanje unos kalorija iz alkohola, time što će se ponašati kao bulimičari (izazivanje povraćanja nakon obroka), pritom uz strogu dijetu i vežbanje u teretani.

Prema istraživanju koje je objavio britanski časopis Independent, devojke su više pogođene ovim fenomenom. Studija je pokazala da se gotovo 60 odsto američkih studentkinja ponaša na takav način. Njih 37,5 odsto potvrdilo je da preskače obroke, 46,3 odsto redovno pije alkoholna pića bez šećera, a 51,2 odsto odlazi u teretanu posle burnih žurki i pijančenja. 
Prema tome, njihovo ponašanje upravo je suprotno onome koje studentima preporučuju stručnjaci: da smanje alkohol, piju dovoljno vode i ne piju alkohol na prazan želudac, zatim da vežbaju pravilno i da naročito obrate pažnju na ishranu ako žele da povremeno uživaju u alkoholnim pićima.

PROČITAJTE JOŠ: OSNOVNE VEŽBE ZA FITNES POČETNIKE: brzo do lepe linije i kondicije uz 8 vežbi (bez sprava, teretane i tegova)

– Za alkoreksiju, anoreksiju i bulimiju postoji više zajedničkih faktora rizika – tvrdi Rebeka Šankland. – Na prvom mestu to je opsesivni strah od prekomerne kilaže, ali i izrazito nezadovoljstvo svojim fizičkim izgledom. U slučaju anoreksije, restrikcija hrane ima jedan jedini cilj, a to je izbeći dobijanje na težini. Međutim, ovo uzdržavanje od hrane kod anoreksičnih osoba zapravo ima neku drugu, skrivenu ulogu. Ono im daje osećaj kontrole nad sobom u toku teških perioda, kao što je adolescencija. Čitav dan posvećen je kontroli ishrane, tako da malo mesta ostaje za bavljenje emocijama. Zato je to u osnovi psihološki problem  i to vrlo složen, koji uključuje i neurobiološke i sociološke činioce. 
Prema njenom mišljenju, kod alkoreksije je pre reč o velikom riziku od nastanka poremećaja ishrane, a ne o bolesti, mada ima stručnjaka koji alkoreksiju smatraju patološkim ponašanjem. U svakom slučaju, svi se slažu da izgladnjivanje, udruženo sa fizičkim iscrpljivanjem i pijenjem alkohola na prazan stomak, predstavlja eksplozivni „koktel”, koji umnožava rizike po zdravlje i može biti uzrok teških bolesti, među kojima je i depresija.   

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna