Čistoća je pola zdravlja, savet je koji važi za sve, a pogotovu za malu decu. Međutim, ni preterana higijena nije dobra. Kako naći "zlatnu sredinu" i na koji način je najbolje kupati bebu, pitali smo primarijusa dr Goranu Isailovć, dermatologa.

PROČITAJTE JOŠ: OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE AKO IDETE NA LETOVANJE SA MALIM DETETOM: evo kako da se najbolje pripremite za putovanje sa bebom (SAVETI PEDIJATRA)

-Beba i deca kupaju se uljima za tuširanje dva do tri puta nedeljno, ne češće. Kod dece koja imaju suvu kožu obavezno je mazanje preparatima za negu kože posle kupanja. Savremena sredstva za negu sadrže prebiotske šećere i deluju zaštitno na mikrobiom kože, čuvaju njenu pH vrednost i regenerišu sopstveni kožni krem. Za bebe koje su sklone alergijskim oboljenjima gornjih i donjih disajnih puteva, savetuje se već od rođenja do kraja treće godine izlaganje pljuvački psa, kao moćnom egzoantigenu koji podstiče imunološki sistem da proizvodi zaštitna, a ne alergijska antitela. To ide u prilog hipotezi da je za decu sa atopijskom konstitucijom nečistoća pola zdravlja - dermatolog.

Mikrobiom kože nekada čini i do 500 različitih vrsta mikroorganizama, koji tesno sarađuju sa imunološkim sistemom kože.

- Kao što je mikrobiom creva važan za opšte zdravlje, i mikrobiom kože ne ispoljava svoje pozitivne efekte samo na koži već i na organizmu u celini. Mikrobiom delimo s ukućanima i dragim osobama, kao i s ekranom našeg mobilnog telefona. Pored toga što je ozbiljna konkurencija patogenim mikroorganizmima u borbi za hranljive materije, mikrobiom ima i sledeću ulogu: pokriva ćelije kože sprečavajuci vezivanje patogenih bakterija, modulira imunološki odgovor u smislu stvaranja zaštitnih a ne alergijskih antitela, proizvodi antimikrobne aktivne materije koje uništavaju patogene mikroorganizme i proizvodi protivupalne aktivne materije.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO RODITELJI TREBA DA VASPITAVAJU ĆERKE: stručnjaci otkrivaju šta treba da uradite da bi vaša devojčica postala samouverena i snažna

Oralni probiotici, zajedno s prebioticima za negu kože, mogu biti moćni borci u primarnoj i sekundarnoj prevenciji kožnih oboljenja, jer deluju zaštitno na mikrobiom kože - našeg nevidljivog ratnika.

Naročito u toku zimskog perioda, kožu direktno izloženu hladnoći, potrebno je mnogo češće mazati nego prati.

Pored dece, ovi saveti važe i za odrasle, naročito za starije osobe, čija se koža teže oporavlja od svakodnevnog pranja i kod kojih se često javlja takozvani zimski svrab, pre svega, na potkolenicama.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna