Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

JAGODE ILI JABUKE - OTKRIVENO KOJE VOĆE IMA VIŠE OTROVA U SEBI: evo koje voće se najviše prska opasnim hemikalijama

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

I jabuke i jagode se prskaju, a stručnjaci otkrivaju u kojem voću ostaje najviše opasnog otrova!

Izvor: Foto: Shutterstock

Pune tezge i rafovi ranog povrća donose sa sobom opasnost ukoliko se ne pripreme dobro za ishranu - na domaćem tržištu jagode i zelena salata nose najveći rizik da u sebi sadrže ostatke pesticida.

Da li voće i povrće koje jedemo u sebi ima više ostataka pesticida od onoga što je dozvoljeno pitanje je koje se provlači godinama, a vrste voća u kojima bi se pesticidi najlakše mogli naći su jagode, breskve i jabuke, dok je kod povrća najrizičnija zelena salata.

Prof. dr Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, potvrđuje da jagoda sasvim sigurno spada u najrizičnije vrste.

PROČITAJTE JOŠ: UMESTO HRANE PUNE OTROVA I PESTICIDA: ovo je najzdravija hrana za 2018. godinu

- Kod jagode je vrlo kratak agrotehnički rok od cvetanja do berbe, a ona je naročito u fazi zrelosti izložena patogenima i štetočinama, kao i truleži. Vi morate da ih tretirate pred berbu - objašnjava Stević.

On dodaje da je jagoda svakako voće koje se često tretira, zbog toga što je osetljiva.

Pofesor Stević kaže da je i breskva voće kod kojeg se relativno često nalazi povećana koncentracija pesticida.

- Breskva se dosta tretira. Probleme prave insekticidi, koji se koriste blizu berbe, i fungicidi. Kod breskve je stanje nešto povoljnije u odnosu na jagodu - kaže Stević.

Kliknite OVDE da saznate koliko su opasne uvozne jabuke!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije